HZMO-ovi podaci

Na mirovinskom zavodu ponovo manje od 1,6 milijuna osiguranika

U srpnju je prema HZMO-ovim podacima, broj osoba koje su poslodavci prijavili na mirovinski zavod, po prvi puta od kada su dostupni podaci odnosno od siječnja 2012. bio veći od 1,6 milijuna te je iznosio 1.600.405
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ukupan broj osiguranika pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) vratio se u kolovozu ispod razine od 1,6 milijuna, iznad koje je bio u srpnju, te je uz smanjenje za 0,3 posto u odnosu na srpanj krajem kolovoza pri HZMO-u bilo 1.559.446 prijavljenih osiguranika.

U srpnju je, naime, prema HZMO-ovim podacima, broj osiguranika tj. osoba koje su poslodavci prijavili na mirovinski zavod, po prvi puta od kada su dostupni podaci odnosno od siječnja 2012. bio veći od 1,6 milijuna te je iznosio 1.600.405.

Smanjenje osiguranika na mjesečnoj razini za 4.959 osoba rezultat je pada u mnogim djelatnostima, no primjetan je očekivan izraziti doprinos pada broja osiguranika u pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, odnosno u u ugostiteljstvu i turizmu. To je rezultat sezonskog zapošljavanja i sve veće orijentacije na djelatnosti povezane s turizmom odnosno smanjivanja potrebe za zapošljavanjem kako odmiče središnji dio turističke sezone, kažu analitičari Reiffeisen banka (RBA).

U tim djelatnostima mjesečno smanjenje osiguranih osoba iznosilo je 2.205 ili 1,6 posto.

No broj osiguranika pao je u odnosu na srpanj i u prerađivačkoj industriji, za 1.125 osoba ili 0,5 posto.

S druge strane, u djelatnostima s pozitivnim mjesečnim pomakom stope rasta ostale su vrlo skromne.

U odnosu na kolovoz 2018. broj osiguranika viši je za 2,3 posto, a RBA-ovi analitičari primjećuju da su unatoč sezonskim oscilacijama na tržištu rada, pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano prisutne još od drugog tromjesečja 2015. godine, te su rezultat oporavka ekonomske aktivnosti i jačanja potražnje za radnom snagom.

Prosječan broj HZMO-ovih osiguranika u prvih osam mjeseci iznosio je 1,55 milijuna, što je 2,3 posto ili 34.707 više u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine. Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika pritom je došao iz građevinarstva, čiji je udio ukupnom broju osiguranih osoba iznosi 7,2 posto.

Uz prosječni godišnji rast od 7,3 posto u razdoblju siječanj - kolovoz, razmjerno visoki doprinos ukupnom porastu od 22 posto u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu, kažu u RBA-u te prognoziraju nastavak rasta broja osiguranika na godišnjoj razini i u idućim mjesecima, uz porast zaposlenosti prema tom pokazatelju za oko 2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:50