TRI DUHANSKA DIVA TRAŽE:

‘Na grijani duhan uvedite porez kao i na cigarete‘

Zahtjev BAT-a da se promijeni trošarinski i porezni sustav na duhanske proizvode podržavaju i Japan Tobacco i Imperial Brands

 
 shutterstock

Uz British American Tobacco koji ostanak proizvodnje cigareta u Hrvatskoj uvjetuje promjenom načina oporezivanja duhana, još dvije velike kompanije koje imaju svoje ispostave na hrvatskom tržištu, kako doznajemo, smatraju da Ministarstvo financija treba mijenjati trošarinski sustav. Riječ je o zagrebačkim tvrtkama JT International, koja na domaćem tržištu distribuira cigarete Japan Tobacca, i Imperial Tobacco Zagreb u sastavu britanskog Imperial Brandsa.

- U Hrvatskoj svakako postoji neravnoteža u oporezivanju duhanskih proizvoda, prvenstveno zbog komparativno niskog oporezivanja grijanih duhanskih proizvoda koje je tri puta niže od cigareta i za razliku od kojih je oporezivanje nepromijenjeno u posljednje tri i pol godine - rekli su nam u JT Internationalu iz kojeg predlažu uvođenje zasebne trošarinske kategorije za grijane duhane. Također predlažu uvođenje transparentnije trošarinske baze za grijane duhane.

- Potrebno je, kao i kod cigareta, umjesto po kilogramu, uvesti oporezivanje po štapiću grijanog duhana, što je već praksa u Italiji i Mađarskoj. Time bi se omogućili veći državni prihodi i ravnopravniji tretman svih duhanskih proizvoda na hrvatskom tržištu - navode.

Direktor Imperial Tobacca Zagreb, Tomaž Maver zauzeo se za umanjivanje jaza između oporezivanja cigareta i grijanog duhana.

- Duhan za grijanje duhanski je proizvod s filtrom, baš kao i cigareta, prodaje se u kutijama, poput cigareta, a oporezuje se znatno manje, i to po kilogramu isto kao i sitno rezani duhan koji se prodaje u raštrkanom obliku - dodao je Maver.

Podsjetimo, iz Ministarstva financija najavljeno je razmatranje promjena trošarinskog sustava uz pripadajuće razgovore s BAT-om. S druge strane, protiv povećanja trošarina na grijani duhan izjasnio se Philip Morris, uz BAT najveći globalni igrač na hrvatskom tržištu. U Hrvatskoj je trošarina na 1000 cigareta stavljenih na tržište oko 108 eura, dok je na 1000 primjeraka štapića grijanog duhana oko 30 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:11