Gužve na autocestama?

Na autocestama HAC-a i ARZ-a proteklog vikenda više vozila nego prošle godine

Zabilježeno je nešto više od 912 tisuća vozila, što je 1,5 posto više u o odnosu na godinu prije
Ilustracija
 Ronald Goršić / Hanza Media

Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) proteklog je vikenda, od 10. do 12. kolovoza, bilo više vozila nego u isti vikend prošle godine, dok ih je na autocesti Zagreb-Macelj te Istarskom ipsilonu bilo manje, doznaje se od koncesionara autocesta.

Ukupno je na autocestama HAC-a i ARZ-a proteklog, drugog kolovoškog vikenda, bilo nešto više od 912 tisuća vozila, što je 1,5 posto više nego u istom usporedivom lanjskom vikendu.

To je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 1,2 posto, na 51,2 milijuna kuna bez PDV-a, ističu iz HAC-a.

Autocestom Zagreb-Macelj, kojom upravlja istoimena tvrtka proteklog je vikenda prometovalo ukupno gotovo 106 tisuća vozila ili 3,2 posto manje nego u isto vikend prošle godine. Pritom je pad prometa zabilježen u petak, od 6,2 posto, s oko 34 tisuće vozila te u subotu od 4,4 posto s 38,6 tisuća vozila, dok je u nedjelju vozila na toj autocesti bilo 1,6 posto više nego lani ili 33,2 tisuće.

Na Istarskom ipsilonu, po podacima tvrtke Bina Istra, za vikend je ukupno bilo 1,76 posto manje vozila nego lani ili ukupno njih 166,4 tisuće, pri čemu iz te tvrtke ističu da je u subotu promet vozila bio 9,5 posto manji nego na isti usporedivi dan prošle godine, dok je nedjelja donijela 7,2 posto veći promet vozila.

Zbog blagdana Velike Gospe, koji 'pada' sredinom ovog tjedna, kao i povratka s godišnjih odmora stranih i domaćih turista, u cijeloj se Hrvatskoj, prema informacijama iz HAK-a i tvrtki-koncesionara autocesta i cesta, ovoga tjedna očekuje pojačani cestovni promet, pogotovo u blizini mjesta i gradova s marijanskim svetištima, te se vozačima i putnicima preporučuje dodatni oprez u vožnji, dijelom i zbog mogućih hodočasnika-pješaka prema tim svetištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:23