SMJEROKAZ KUPCIMA

Na aplikaciji ‘Kretanje cijena‘ moći ćete pratiti više od 1000 proizvoda koji će biti na ‘bijeloj listi‘

Konzum i Tommy su u siječnju digli cijene samo četiri proizvoda

Tablica 2

Aplikacija ‘Kretanje cijena‘ je u testiranju, staviti ćemo je na raspolaganje građanima idućih dana, ali je već dala rezultate, objavio je savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Jurica Lovrinčević.

- Već sama činjenica da su nam tri trgovačka lanca, Konzum plus, KTC i Tommy pristali sudjelovati u aplikaciji ‘Kretanje cijena‘ i poslali cijene, a ostalih sedam trgovačkih lanaca od deset najvećih nije to učinilo, govori puno sama za sebe – komentirao je Lovrinčević. Na pitanje kakvu poruku su Vladi poslali trgovački lanci koji nisu pristali surađivati na aplikaciji, savjetnik ministra gospodarstva kazao je kako se radi o poruci građanima, a ne, istaknuo je, državi.

- Praćenje cijena je svima u interesu, prije svega građanima zbog kojih sve ovo i radimo. Očito je da oni koji su nas odbili imaju neki drugi interes. No, kako Konzum plus, KTC i Tommy čine 38 posto našeg maloprodajnog tržišta, imamo sasvim dobar uvid što se događa s cijenama – ocijenio je Lovrinčević. Otkrio je da su trgovački lanci koji su na kraju odbili suradnju na aplikaciji pozivani više puta da se pridruže, ali ih se više, poručio je, neće pozivati. Prenio je objašnjenja kompanija koje su odbile sudjelovati u praćenju cijena da im nisu ponuđeni argumenti i razlozi zašto bi to učinili.

image

Jurica Lovrinčević

Darko Tomas/Cropix
image

Tablica 1

- Nemam drugo tumačenje za postupak trgovačkih lanaca koji su odbili sudjelovati u ovom projektu, osim da nisu transparentni ili da jednostavno ne žele tu suradnju. No, mi ćemo sami popisivati cijene u njihovim trgovinama. U odnosu na trgovačke lance koji nam sami dostavljaju cijene, razlika je što nemamo cijene u sedam trgovačkih lanaca koje su bile 31.12.2022.. Samim tim, nećemo moći pratiti kretanje cijena kako smo planirali u cjelini – pojasnio je Lovrinčević. Aplikacija će, prema njegovim riječima, pružiti podatke o kretanju cijena hrane i pića počev od 31.12.2022., zatim s 15.1. pa dalje svakih 15 dana.

Tri spomenuta trgovačka lanca dostavljati će svakih petnaest dana Ministarstvu cijene za 1200 do 1300 proizvoda hrane i pića, ovisno o ponudi lanaca. Iz podataka koje je Ministarstvo već dobilo iz Konzuma, KTC-a i Tommyja, Lovrinčević je izdvojio nalaz da su u Konzumu 31.1. ove godine cijene samo četiri od 300 promatranih proizvoda bile veće nego 31.12.2022.. Radi se, naveo je, o paprici i tikvicama iz uvoza te šećer čija je cijena, podsjetio je Lovrinčević, regulirana odlukom Vlade. Sve ostale cijene u Konzumu, naglasio je, u promatranome razdoblju su ostale iste ili bile niže zbog akcija. Slične nalaze, dodao je, pokazala je analiza cijena u Tommyju i KTC-u.

- Nitko nikome ovdje ne brani da diže cijene. Pitanje je opravdanosti dizanja cijena. Mora se znati razlika između neopravdanog dizanja cijena i onoga što je rezultat cijena dobavljača i proizvođača. Nakon što aplikacija proradi, dobavljači i proizvođači više se neće moći skrivati iza trgovaca i obratno – naglasio je Lovrinčević. Upozorio je na podatak da su cijene hrane u Hrvatskoj u siječnju za jedan posto bile veće nego što je prosjek Europske unije.

- Ako su prije dvije godine cijene hrane u nas bile za tri posto manje u odnosu na prosjek EU, kako je došlo do toga da su u siječnju cijene hrane kod nas više rasle nego u Uniji? Uz to, svjedočimo i padu cijena energenata i sirovina od početka godine – upozorio je Lovrinčević.

Aplikacija ‘Kretanje cijena‘, otkrili su u Ministarstvu, nabavljena je kroz postupak jednostavne javne nabave koja omogućuje naručivanje usluga čija je cijena manja od 26 tisuća eura pa nije potreban javni natječaj. Građani, prema istome izvoru, neće morati ‘skidati‘ aplikaciju za svoje mobitele i pametne telefone, već će biti otvorena posebna web stranica za aplikaciju, odnosno praćenje cijena.

Iz Nacionalnog trgovačkog lanca (NTL), jedne od kompanije koje ne sudjeluju u praćenja cijena, jučer nam je poručeno kako nemaju komentara na skoro lansiranje ‘Praćenje cijena‘ i popisivanju cijena i u onim maloprodajnim lancima koji neće davati podatke Ministarstvu.

image

Tablica 3

image

Tablica 4

image

Jurica Lovrinčević

Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:22