Priče Teslinih zaposlenika

Muskova tvornica iz pakla: kriva boja cipela, parfem i zbunjenost dovoljan razlog za otkaz

"Ti si je**** kreten! Izlazi i ne vraćaj se!", derao se Elon na mladog inženjera
Elon Musk (u krugu)
 REUTERS, Screenshot Youtube

Nitko nikad nije promijenio svijet s 40-satnim radnim vremenom, jedna je od poznatijih izjava Elona Muska, direktora Tesle. Sam je tvrdio da ponekad radi i 120 sati tjedno ( više od 17 sati svaki dan od ponedjeljka do nedjelje).

Wired je razgovarao s njegovim bivšim i sadašnjim zaposlenicima kako bi saznao uvjete rada za čovjeka ovisnom o uspjehu i stvaranju najboljih električnih automobila na čistu energiju.

Zaposlenici, kojih ukupno ima više od 40 tisuća, ispričali su kako je jedan mladi inženjer dobio otkaz čim nije mogao objasniti kako je došlo do greške u dijelu automobila za koji je on bio zadužen.

Wired je detaljno opisao kako je tekao razgovor između njih.

- Hej prijatelju, ovo ne funkcionira. Jesi li ti to napravio? – pitao je Musk, prema tvrdnji onih koji su razgovor čuli.

Inženjer nikad prije nije razgovarao s direktorom. Musk nije imao pojma kako se on zove niti što točno radi u kompaniji.

- Misliš, programirao robota? Ili dizajnirao taj dio? – upitao je inženjer.

- Jesi li ti ovo napravio, je****?! – razbjesnio se Musk.

- Nisam siguran na što se referiraš? – upitao je inženjer.

- Ti si je**** kreten! Izlazi odavde i nemoj se više nikad vraćati! – derao se Musk.

Boja cipela

Cijeli razgovor nije trajao više od jedne minute, a vrlo brzo je mladi inženjer dobio obavijest o otkazu direktno od direktora. Također, otpustio je dvije osobe koje su s njim radile.

Kako je financijska situacija ove godine postala teža nego ikad, Musk je često znao reći “Danas moram nekog otpustiti, jednostavno moram” i najčešće dao otkaz prvoj osobi koju bi sreo nakon toga. Jedan kandidat za poziciju prodavača je navodno odbijen jer se Musku nije svidjela boja njegovih cipela. Svi su tražili način da izbjegnu razgovor ili sastanak s Elonom pa su izmišljali bolesti i druge obveze.

- Svaki zaposlenik Tesle je u nasilničkoj vezi s Elonom – rekao je jedan bivši direktor.

- Ako ste nekad rekli nešto krivo, napravili jednu jedinu grešku ili samo u prolazu dotaknuli Muska na način koji se njemu nije svidio, trajno bi vas proglasio idiotom – rekao je drugi zaposlenik.

- Svaki dan smo dolazili na posao i pitali se je li nam to posljednji u tvornici – prisjetio se drugi zaposlenik.

Isto tako, svima koji dolaze na razgovor za posao se savjetuje da ne nose parfeme niti kolonjsku vodu jer Musk ne podnosi intenzivne mirise.

Sve se događalo u vrijeme kada je Musk obećao da će Tesla proizvoditi 5000 Model 3s tjedno, a to je bio sulud zadatak kojemu u Gigafactory baš i nisu bili dorasli. Musk ih je pritiskao sve dok nisu došli do cilja i zaradili 312 milijuna dolara, puno više od predviđanja Wall Streeta.

Iz Tesle kažu kako su ovi izvještaji “previše dramatični” i nazvali su ih “kratkim anegdotama bez pravog konteksta”.

- Elon brine o svim zaposlenicima svoje tvrtke pa ponekad za dobrobit drugih mora otpustiti one koji koče uspjeh cijelog sustava – tvrde iz Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:15