REPORT G. DRLJAČE

Muskov tvit o kriptovalutama koji je privukao veliku pažnju: Što stoji iza poteza kontroverznog milijardera?

Zašto milijarder Elon Musk predlaže McDonald‘su da počne primati kriptovalutu Dogecoin?

Elon Musk 

 Patrick Pleul/POOL/AFP

Iz nepoznatog razloga Elon Musk predložio je McDonald'su da kao sredstvo plaćanja počne primati i kriptovalutu Dogecoin. Taj Muskov tvit privukao je neobično veliku pažnju. Uz 342 tisuće lajkova, Musk je dobio više od 50 tisuća komentara, među kojima i one iz financijske industrije i biznisa.

Ovo nije prvi, a vjerojatno niti zadnji put da milijarder pokušava pomalo neobičnim porukama utjecati na zbivanja na tržištu. Ono što je neobično i iznenađuje u ovoj situaciji jest pitanje zbog čega Musk sugerira jednoj ozbiljnoj međunarodnoj korporaciji priznavanje kriptovalute koja je nastala kao šala, odnosno parodija na Bitcoin.

Dogecoin su stvorili inženjeri Jackson Palmer i Billy Markus kao šalu odnosno parodiju na Bitcoin. Prvi je zaposlenik Adobea, a drugi radi za IBM.

Ispod možete pogledati video u kojemu Palmer objašnjava kako su sprdajući se stvorili Dogecoin (od 7:55 minute).

Niti Palmer niti Markus ne posjeduju Dogecoine, što ukazuje na mišljenje kreatora o toj kriptovaluti.

Što je problem s Dogecoinom i nizom ostalih valuta tj. zbog čega bi McDonald'su bilo problematično uzimati valutu nastalu kroz šalu?

Više ekonomista u više navrata upozorilo je kako je problem s većinom kriptovaluta što su jako loše u ispunjavanju nekih od temeljnih funkcija novca kao sredstva plaćanja i pohrane vrijednosti zbog svoje ekstremne volatilnosti. U osnovi razne kriptovalute drže investitori-spekulanti u očekivanju lakih zarada. Cijena pojedinih kriptovaluta jako je ovisna o tržišnim glasinama. Zanimljivo je da je Dogecoin značajno dobio na vrijednosti nakon pojedinih tvitova upravo Elona Muska.

image

Grafikon koji pokazuje povijesno kretanje cijene Dogecoina te kako je 7. svibnja 2021. dosegao vrhunac nakon niza Muskovih tvitova

Pokušava li Musk pomalo besramno uplitanjem McDonald'sa u priču s Dogecoinima ponovno potaknuti euforični rast na tržištu kriptovaluta u trenutku kad su u očiglednom trendu pada jer se investitori evakuiraju iz nesigurnih ulaganja?

Inače, za razliku od dionica i obveznica Bitcoin, Dogecoin i niz ostalih kriptovaluta imaju puno veću šansu pasti na cijenu jednaku nuli jer nemaju nikakvu intrizičnu vrijednost za razliku od drugih vrijednosnica. Takav apsolutni gubitak si milijarder Musk svakako može priuštiti, ali ne i ogromni broj malih investitora-spekulanata koji su povođeni Muskovim objavama na društvenim mrežama kupovali kriptovalute po vrlo visokim cijenama. U osnovi, oni će se naći u poziciji onih "najvećih budala" koje su se među zadnjima priključile u različite Ponzie sheme prije kraha.

Brif:

1. Guverner američkih Federalnih rezervi Jay Powell održao je konferenciju za novinare na kojoj nije isključio mogućnost dizanja kamata. S jedne strane nije pokazao visoku razinu odlučnosti za brzi obračun s inflacijom, ali i relativno mlaki pristup bio je dovoljan da preplaši dionička tržišta.

2. Facebook je napustio ambiciozni projekt plaćanja kriptovalutama iako su 2019. dobili podršku 25 velikih kompanija kad su lansirali Diem projekt te najavljivali revoluciju u svijetu financija. Facebookov projekt navodno je preuzela Silvergate Bank za 200 milijuna dolara. Koliko će trajati Metaverse?

3. MMF prognozira da će usporavanje gospodarstva u Sjedinjenim Državama i Kini limitirati globalni rast na 4,4 posto u 2022. godini.

Prijedlog dnevnog štiva:

Astronomi su otkrili objekt kakav nikad prije nisu vidjeli na samo 4000 svjetlosnih godina od Zemlje

Spotify uklanja pjesme Neila Younga jer glazbenik ne može podnijeti podcast Joea Rogana koji iznosi lažne tvrdnje o covidu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13