NOVI OBRAT

Musk pauzirao preuzimanje Twittera, pokušava li se izvući? Analitičar: ‘Ovo je cirkus, horor show petka 13.‘

Muskova najava odgode preuzimanja srušila je vrijednost dionice gotovo 20 posto prije otvaranja burze

Elon Musk

 Angela Weiss/AFP

Poduzetnik Elon Musk rekao je u petak da će pauzirati svoju ponudu za preuzimanje društvene mreže Twitter, u najnovijem obratu oko transakcije koja bi trebala biti vrijedna oko 44 milijarde dolara.

Suvlasnik Tesle i SpaceX-a izjavio je kako je i dalje "predan preuzimanju", ali je odlučio pričekati informacije koje bi potvrdile procjenu da je manje od pet posto profila na Twitteru zapravo lažno i namijenjeno slanju neželjenih poruka.

U svojoj objavi - naravno, na Twitteru - Musk se osvrnuo na tvrtkine vlastite procjene kako je broj lažnih i spam profila na toj društvenoj mreži manji od pet posto broja svih aktivnih korisnika. Tvrtka je do procjene došla pregledavanjem nasumičnog uzorka profila, ali je i priznala da ta mjerenja nisu neovisno potvrđena te da bi pravi broj lažnih profila mogao biti i veći.

Muskova najava odgode preuzimanja srušila je vrijednost dionice gotovo 20 posto prije otvaranja burze, a mnogi analitičari zapitali su se pokušava li poduzetnik, poznat po svojim pokušajima manipulacije tržišta putem Twittera, možda ispregovarati povoljniju cijenu za tu društvenu mrežu.

U kasnijoj objavi Musk je ipak naglasio kako i dalje misli preuzeti tvrtku, no nije spominjao moguće nove pregovore. Ako odustane od preuzimanja, Musk će morati platiti penale u iznosu od milijarde dolara.

Analitičar Dan Ives komentirao je za BBC kako je Muskov najnoviji tweet "pretvorio ovaj Twitter cirkus u horor show petka 13.". Prema Ivesovu mišljenju, Wall Street će sada početi ozbiljno sumnjati u samu transakciju jer će izvući poruku da se ona ili upravo raspada, ili Musk pokušava srezati cijenu ili planira platiti milijardu dolara i odšetati od cijelog plana.

"Sama priroda toga što Musk stvara toliko nesigurnosti u objavi (a ne u službenom dokumentu) vrlo je zabrinjavajuća", rekao je Ives. "Sada je pretvorio cijeli sporazum u cirkus s mnogo pitanja i bez konkretnih odgovora kojim će putem ovo preuzimanje krenuti."

BBC-jeva urednica za tehnološke teme Zoe Kleinman vjeruje kako je moguće da je Musk shvatio da je obećavao nemoguće kad je rekao da će iskorijeniti lažne profile s Twittera. Ako je istina da je manje od pet posto profila lažno, to bi moglo značiti da nema mnogo prostora za "brušenje" Twittera, da je ono što je sada dostupno potencijalno najbolje što će ta mreža nuditi po pitanju regulacije botova i spam profila.

Druga je mogućnost da je Musku zasmetalo nešto sasvim drugo te da možda ima probleme s financiranjem transakcije zbog koje se već morao odreći dijela dionica Tesle, koja je i sama pretrpjela štetu zbog toga. Možda mu je, razmišlja Ives, broj lažnih profila jednostavno poslužio kao izgovor da se povuče iz dogovora.

Musk je prošli mjesec prodao oko 8,5 milijardi dolara vrijedne dionice Tesle, a dio svojih dionica koristio je i kao polog za prikupljanje sredstava za preuzimanje Twittera. S padom vrijednosti dionica Tesle postavlja se pitanje hoće li te dionice biti dovoljne za pokrivanje dogovorenog iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:09