Njemačka investicija

'Možemo pomoći i stojimo na rasplaganju' Rimac komentirao mogućnost da VW dođe u Hrvatsku

VW planira u novoj tvornici proizvoditi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi
Mate Rimac
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon objave da se i Hrvatska priključuje utrci za privlačenje milijardu i pol eura vrijedne Volkswagenove tvornice, Mate Rimac, osnivač tvrke Rimac Automobili, stavio je Vladi svoju pomoć na raspolaganje.

- Na sastanku u lipnju prezentirali smo vrlo konkretne mjere koje Hrvatska treba poduzeti kako bi bila atraktivna upravo za ovakve investicije. Na sastanku su prisustvovali vodeći ljudi Porschea (članica VW Grupe) i Hyundaija te smo tim putem otvorili komunikacijski kanal Vlade i velikih igrača automobilske industrije. Drago mi je da je prepoznato koliko bi jedna ovakva investicija značila za Hrvatsku i nadam se da će Vlada iskoristiti analize i prijedloge koje smo dali, te kontakte koje smo uspostavili, da privuče ovakve investicije. Ukoliko možemo bilo kako pomoći u ovom procesu, mi, naravno, stojimo na raspolaganju. Mi smo privukli preko 150 milijuna eura strane investicije u automobilsku industriju u Hrvatskoj te radimo sa svim glavnim igračima na ovom području, pa smatramo da imamo relevantna znanja i iskustva za pomoći - rekao je Rimac za Večernji list.

Inače, na konferenciji Američke gospodarske komore i Jutarnjeg lista u lipnju Mate Rimac je iznio 19 mjera za privlačenje inovativnih kompanija i talenata u hrvatsku autoindustriju. Među ostalim, smanjiti porez za visoke plaće, povezati sveučilišta i investitore, poticati međunarodne veze s inovacijskim središtima, napraviti stazu za testiranje automobila.

Kako smo jučer neslužbeno doznali, mogućnost da Volkswagen pokrene proizvodnju u Hrvatskoj bila je i jedna od tema jučerašnjeg razgovora Petera Altmaiera, njemačkog ministra gospodarstva i energetike, i njegova hrvatskog kolege Darka Horvata.

Riječ je o tvornici koju su Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, no odluku o tome stopirali su zbog turske vojne ofenzive u Siriji. Hrvatska će u novi krug pregovora s Volkswagena ući s drugim zemljama koje su za to zainteresirane – Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom. VW planira u novoj tvornici proizvoditi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42