Traži se prase

Može li industrija pršuta spasiti hrvatsko svinjogojstvo?

Za trenutni opseg domaće proizvodnje pršuta u sezoni treba osigurati najmanje 250.000 komada svinja
Proizvodnja Mladena Dujmovića, pobjednika sajma pršuta u Tinjanu
 Goran Šebelić / CROPIX
Za trenutni opseg domaće proizvodnje pršuta u sezoni treba osigurati najmanje 250.000 komada svinja

Bilo je to godine... Prije dvadesetak godina. Kad su našu Hrvatsku gotovo svi proizvođači domaćih autohtonih proizvoda poput pršuta, kulena, vina ili sira počeli bombardirati vijestima kako će zaštititi svoje proizvode na zajedničkom europskom tržištu. Novinarima i javnosti su govorili kako će konačno naš proizvod biti cijenjen na europskom stolu, pisali su elaborate o zaštiti, država im je preko resornih ministara davala izdašnu financijsku potporu. Za dokazivanje autohtonosti mnogi od njih morali su ići u Bruxelles sporiti se sa susjedima iz regije, a uskoro i iz regiona koji su imali slične proizvode.

Nakon kratkih slovensko-hrvatskih okršaja oko terana, kranjske kobasice, istarskog pršuta i zamislite slavonskog ili slovenskog kulena, cijeli je taj gospodarsko-diplo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:31