strateški ugovor

Mostarski Aluminij i izraelski SC gradit će solarne elektrane: ‘To će dovesti do značajnih ušteda‘

Područje Hercegovine je iznimno isplativo budući je 280 prosječno sunčanih dana u godini, te su dostupne velike otvorene površine za instaliranje solarnih elektrana
 Saša Burić/Cropix

M.T. Abraham Group koji je unajmio pogone mostarskog Aluminija zajednički će graditi solarne elektrane s kompanijom Big SC iz Izraela kako bi smanjio troškove proizvodnje električne energije.

Kako su u srijedu priopćili iz Aluminij Industrije, novoosnovane kompanije koja je ponovno pokrenula proizvodnju u Mostaru, potpisan je strateški ugovor s izraelskom kompanijom koja ima iskustva u izgradnji solarnih sustava, kako bi se osigurala stabilna i pristupačna opskrba električnom energijom s daleko povoljnijom cijenom.

Mostarska kompanija zapala je u probleme upravo zbog visoke cijene električne energije.

Iz Aluminija su pojasnili da će korištenje solarne energije dovesti do značajnih ušteda, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša. Područje Hercegovine po istim navodima je iznimno isplativo budući je 280 prosječno sunčanih dana u godini, te su dostupne velike otvorene površine za instaliranje solarnih elektrana.

Tehnički tim kompanije Big SC bi već ovoga mjeseca trebao doći doći u Mostar u posjet Aluminiju, a početak izgradnje elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije planiranje za započet ljeta ove godine, navodi se u priopćenju.

Proizvodnja u mostarskom Aluminiju ponovno je pokrenuta u studenom prošle godine, a u kompaniji je angažirano oko 200 djelatnika. Mostarski Aluminij prestao je s radom u ljeto 2019. godine zbog nagomilanih dugovanja i gubitaka koji su premašili iznos 220 milijuna eura. Tada je zapošljavao oko 900 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:26