STREPNJA RASTE

Morgan Stanley snizio prognozu kineskog rasta na 4,7 posto: Sve oči uprte su u jedan sektor

Peking je pak za ovu godinu zacrtao godišnju stopu rasta od oko pet posto

Panorama Pekinga

 Imagesource/Profimedia/

Američka banka Morgan Stanley snizila je procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na 4,7 posto, s ranije projiciranih pet posto.

Morgan Stanley također je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a za 2024. godinu, i to sa 4,5 posto, na 4,2 posto.

Peking je pak za ovu godinu zacrtao godišnju stopu rasta od oko pet posto.

Ta banka s Wall Streeta zadnja je u nizu velikih brokerskih kuća koje su snizile prognozu kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini zbog razočaravajućih gospodarskih podataka.

Ranije ovog tjedna J.P.Morgan je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a za 2023. na 4,8 posto, s ranije očekivanih pet posto, dok ju je banka Barclays snizila na 4,5 posto, podsjeća Reuters.

Među razlozima za snižavanje projekcija za drugo najveće svjetsko gospodarstvo izdvajaju se i zabrinutosti za tamošnji posrnuli sektor nekretnina.

Naime, kineski nekretninski sektor bori se s krizom likvidnosti od kraja 2021. kada je China Evergrande Group propao i pokrenuo val insolventnosti u tome sektoru.

Morgan Stanley snizio je procjene kako bi "uračunao oštrije posustajanje kapitalnih izdataka uslijed razduživanja u sektoru nekretnina te financiranja od strane lokalnih vlasti, s posrednim učincima na potrošnju", napisali su u bilješci ekonomisti predvođeni Robinom Xingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:15