Što će banke ponuditi?

Moratorij na otplatu kredita tri mjeseca, posebni uvjeti 12 mjeseci

Ukoliko se kriza produži, moguće je da će i posebni uvjeti u otplati kredita potrajati duže od godinu dana
Zdravko Marić, ministar financija i Boris Vujčić, guverner HNB-a
 CROPIX

Moratorij ili odgoda plaćanja kreditnih obveza, kako tvrtki tako i građana, te otvaranje kreditnih linija za nužna obrtna sredstva neke su od najavljenih mjera za pomoć gospodarstvu i građanima kako bi prebrodili ovu krizu. Jesu li banke proteklih dana razradile kriterije i osmislile te hitne programe? Iako smo poslali pojedinačne upite većem broju banaka, one su se odlučile za zajednički nastup preko Hrvatske udruge banaka.

“U ovom trenutku održava se posljednja faza pripreme konkretnih mjera i njihove operativne provedbe te će javnost i mediji o svim detaljima biti obaviješteni na vrijeme”, poručuju iz HUB-a, ističući da u suradnji s Vladom i drugim relevantnim institucijama sada kreiraju “optimalne metode i rješenja s ciljem zaštite građana i poduzeća u Hrvatskoj”. Jedan od ideja koja je u razmatranju jest tromjesečni moratorij na otplatu svih obveza.

Kada su prošli tjedan iz HUB-a najavili mogućnost moratorija na otplatu kredita, rekli su kako ona uključuje državna jamstva. Na taj su način banke nastojale izbjeći dodatni trošak jer za sporni kredit ne bi bilo nužno izdvajati veće rezervacije za potencijalne gubitke. Kako se čini, od toga se odustalo, vrlo vjerojatno jer je proračun u ovom trenutku ionako pod golemim pritiskom pa će se u suradnji s HNB-om pronaći model koji ipak ne bi imao loše posljedice na bilance samih banaka.

Na sjednici Vlade guverner Boris Vujčić je najavio privemeno odustajanje od supervizijskih mjera, što znači da svi klijenti banaka koji su na kraju prošle godine biti klasificirani u prvu kategoriju, a takvih je oko 90 posto, u njoj ostaju do ljeta iduće godine. U slučaju nemogućnosti vraćanja kredita banka ih neće moratiti prebacivati iz kategorije A u niže, B ili C, odnosno za njih izdvajati dodatne rezervacije. Počevši od lipnja, kada prođe tromjesečno razdoblje kašnjenja u otplati kredita, svi dobri klijenti moći će se obratiti svojoj banci i zatražiti poseban režim, moratorij ili reprogram kredita. Ukoliko se kriza produži, moguće je da će i posebni uvjeti u otplati kredita potrajati duže od godinu dana. Osim od banaka, HNB će otkupljivati državne obveznice i od drugih financijskih institucija: mirovinskih fondova, društava za upravljane otvorenim investicijskim fondovima te osiguravajućih društava. Na prvoj operaciji HNB je otkupio obveznice od 212,88 milijuna kuna, a s aukcijama izravne kupnje nastavlja danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:37