Došlo je do greške

Moody's mora platiti više od 16 milijuna dolara kazne zbog propusta u kreditnim rejtinzima

Kreditna agencija platit će 16,3 mil. dolara zbog propusta u unutarnjoj kontroli i drugih grešaka
Ilustracija
 Richard Levine / Profimedia, Alamy

Agencija Moody's Investors Service Inc. pristala je platiti ukupno 16,25 milijuna dolara kazne zbog propusta u unutarnjoj kontroli, nejasnih definicija i nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila je američka Komisija za vrijednosnice i burze (SEC).

Bio je to prvi pravni spor koji je američki financijski regulator pokrenuo zbog nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, napominje novinska agencija dpa.

Ukupna je vrijednost vrijednosnih papira u čijim je rejtinzima utvrđena nedosljedna primjena simbola dvije milijarde dolara.

Prema nagodbi, Moody's će platiti kaznu od 15 milijuna dolara zbog propusta u internoj kontroli, uključujući modele koje su koristili pri ocjenjivanju kvalitete vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima.

Također će zadržati neovisnog konzultanta koji će analizirati i poboljšati njihove mehanizme interne kontrole.

Odvojeno je agencija pristala platiti 1,25 milijuna dolara i analizirati mjere, procedure i interne kontrole vezano za upotrebu simbola u kreditnim rejtinzima. U Moody'su nisu ni priznali ni opovrgnuli SEC-ove optužbe.

Prema SEC-u, Moody's nije uspostavio ni dokumentima potkrijepio efikasnu strukturu interne kontrole u modelima koje su preuzeli od partnerske kompanije i koristili u ocjenjivanju kvalitete vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima u razdoblju od 2010. do 2013. godine. Nisu također zadržali ni primjenjivali postojeće mehanizme interne kontrole predviđene za te modele.

U konačnici agencija je zbog grešaka u modelima korigirala više od 650 rejtinga vrijednosnica baziranih na hipotekarnim kreditima ukupne vrijednosti veće od 49 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2021 23:33