DOBRE VIJESTI

Moody‘s potvrdio kreditni rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne

Istaknuli su i mogućnost jačanja potencijala za rast hrvatskog gospodarstva

Marko Primorac

 Matija Djanjesic/Cropix

Agencija Moody‘s potvrdila je u petak kreditni rejting Hrvatske ‘Baa2‘ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši smanjenje javnog duga, gospodarski rast znatno iznad prosjeka eurozone i efikasnije institucije.

Moody‘s je podigao kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju u srpnju prošle godine, nakon formalnog završetka postupka ulaska u eurozonu.

U petak potvrdili su rejting ‘Baa2‘ koji označava umjereni kreditni rizik i izmijenili izglede iz ‘stabilnih u ‘pozitivne‘.

"Potvrda rejtinga ‘Baa2‘ odražava fiskalnu snagu Hrvatske i snagu institucija i sustava upravljanja koji su znatno snažniji od ostalih zemalja s istim rejtingom", objasnili su u Moody‘su.

Naglašavaju ipak da gospodarstvo i dalje ograničavaju snažno oslanjanje na turizam i strukturni izazovi koji proizlaze iz starenja populacije.

Kreditno su ograničenje i dalje i umjerena izloženost Hrvatske geopolitičkom i riziku u bankovnom sektoru, dodaju.

Izmijenili su pak izglede u pozitivne, signaliziravši da bi mogli podići rejting, budući da su, po njihovoj ocjeni, sve veće šanse da će se javni dug smanjiti značajnije no što do sada očekivali.

Istaknuli su i mogućnost jačanja potencijala za rast hrvatskog gospodarstva koje bi po njihovoj procjeni u ovoj i idućim godinama trebalo rasti znatno snažnije od prosjeka eurozone i većine sličnih zemalja u srednoj i istočnoj Europi.

Izdvajaju i efikasnu realizaciju opsežnog programa ulaganja i reformi u sklopu Plana za oporavak i otpornost, koja svjedoči o poboljšanoj učinkovitosti institucija i sustava upravljanja u cjelini, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 01:30