POSLJEDICA PANDEMIJE

Moody‘s bi Kini mogao srezati rejting: Drugo gospodarstvo svijeta teško hvata korak u ovoj godini

Očekuje se slabiji gospodarski rasti u srednjoročnoj perspektivi i smanjenje aktivnosti u sektoru nekretnina

Panorama Hong Konga

 Escudero Patrick/Hemis Via Afp

Agencija Moody‘s signalizirala je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu kineskih dužničkih papira zbog očekivanog slabijeg gospodarskog rasta u srednjoročnoj perspektivi i kontinuiranog smanjenja aktivnosti u sektoru nekretnina.

Moody‘s je potvrdio kineski rejting ‘A1‘ i očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti oko pet posto i ispuniti vladin cilj. Za 2024. i 2025. prognoziraju stopu rasta od 4,0 posto.

U razdoblju od 2026. do 2030. aktivnost bi trebala u prosjeku rasti za 3,8 posto godišnje, izračunali su u izvješću, izmijenivši izglede za rejting iz stabilnih u negativne, što znači da bi mogli sniziti ocjenu dužničkih papira.

Izmjena odražava pojačane rizike koji proizlaze iz "strukturno i kontinuirano slabijeg srednjoročnog gospodarskog rasta i smanjenja (obujma) sektora nekretnina", objašnjavaju u Moody‘su.

Ističu i učestale naznake da će vlasti morati financijski pomoći zaduženim tijelima lokalne uprave i državnim tvrtkama, koji predstavljaju rizik za fiskalnu, gospodarsku i institucionalnu snagu Kine.

image

Zapolenica u tvornici u Nantongu

Str/Afp

Drugo gospodarstvo svijeta teško hvata korak u ovoj godini nakon ukidanja strogih pandemijskih ograničenja, zakočeno krizom na tržištu nekretnina, dugom tijela lokalne samouprave, slabim rastom svjetskog gospodarstva i i geopolitičkim napetostima.

Peking je uveo niz mjera kako bi podupro gospodarstvo, ali njihov je učinak za sada skroman, napominje Reuters, pa su učestali zahtjevi za dodatnim poticajima.

Kinesko ministarstvo financija priopćilo je da je razočarano upozorenjem Moody‘sa o mogućem sniženju rejtinga, poručujući da će gospodarstvo zadržati pozitivan trend oporavka i da su rizici na tržištu nekretnina i u lokalnoj samoupravi pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:17