POSLALI PRIOPĆENJE

MOL: Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava u Ini

‘Arbitražni sud jasno je izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om (corporate governance) zakonito‘
 Tomislav Kristo/CROPIX

Iz mađarskog MOL-a u ponedjeljak su u priopćenju komentarali brojne medijske napise o mogućem poništavanju međudioničarskih ugovora u Hrvatskoj.

„Međudioničarskim ugovorima između hrvatske države i MOL-a propisano je da sporove u vezi s istima strane mogu rješavati samo pred arbitražnim sudom koji je osnovan i djeluje u skladu s pravilima UNCITRAL-a. Hrvatska je u siječnju 2014. iskoristila tu priliku i tužila MOL, ali je MOL u cijelosti dobio arbitražni postupak koji je okončan o Božiću 2016. godine.

Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a arbitražni sud je jasno izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om (corporate governance) zakonito i da je MOL ispoštovao svoje zakonske i ugovorima preuzete obveze. Arbitražni postupak bio je sveobuhvatan i pokrio je svaki detalj.

Procijenjeni su brojni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka. Uz to, arbitražnom sudu bila je dostupna i cijela dokumentacija kaznenog postupka vođenog u Hrvatskoj. Hrvatska je pokušala ishoditi poništenje ove arbitražne odluke, ali je Vrhovni sud Švicarske presudio da je jedini način rješavanja sporova oko međudioničarskih ugovora između hrvatske države i MOL-a arbitraža, a da državni sudovi nisu nadležni za te sporove.

S obzirom na navedeno i budući da se od arbitražne presude iz 2016. nisu pojavili nikakvi novi dokazi ili nove informacije u vezi s navodnom korupcijom, ugovori se mogu zakonito mijenjati samo zajedničkom voljom dviju strana. Svi drugi načini izmjene i rješavanja sporova su nezakoniti i suprotni međunarodnom pravu”, istaknuli su u MOL-ovu priopćenju koje je potpisao József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 12:37