REAKCIJA IZ MAĐARSKE

MOL Grupa kaže da su, nažalost, za ‘slučaj Škugor‘ doznali iz hrvatskih medija: Najavili su koje korake prvo poduzimaju...

Sjediste MOL-a u Budimpešti

 Tomislav Kristo/Cropix

MOL Grupa je u ponedjeljak izvijestila da je za "slučaj Škugor" doznala iz hrvatskih medija te istaknula da surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po Inu svela na minimum.

"MOL Grupa je nažalost u subotu doznala za slučaj Škugor iz hrvatskih medija", izvijestili su iz MOL-a navodeći kako osuđuju postupke Škugora i njegovih partnera.

"MOL Grupa zahvaljuje Uredu za sprječavanje pranja novca, PNUSKOK-u i USKOK-u na radu u razotkrivanju slučaja Škugor. Tvrtka na sve načine surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po Inu svela na minimum", istaknuli su iz MOL-a.

Navode i kako je kao prvi korak, potpredsjednik NO Ine József Molnár zatražio izvanrednu sjednicu NO za srijedu, nakon što je informaciju dobio u subotu rano poslijepodne.

"Na sjednici NO članice MOL Grupe predložit će pokretanje temeljite i detaljne istrage kako bi se razumjeli svi dijelovi slučaja Škugor, uključujući i kontrolni mehanizam unutar Ine", istaknuli su iz MOL-a.

Također navode kako MOL Grupa predlaže da se interna istraga učini dostupnom nadležnim tijelima.

Iz Ine su danas priopćili da njezina Uprava i NO nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage, a da je Damir Škugor imao ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura, uz supotpis njegovog zamjenika.

"Uprava i Nadzorni odbor Ine nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage. Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave Ine, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegovog zamjenika. Sukladno svojim ovlastima, Damir Škugor je potpisnik svih ugovora koji su predmet istrage", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će Ina pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje.

"U narednim danima održat će se izvanredne sjednice Uprave i Nadzornog odbora Ine. U Ini već traje detaljna istraga ovog slučaja, a posljedično će se uvesti i dodatni mehanizmi kontrole. Opskrba tržišta plinom nije ni na koji način ugrožena", kažu u Ini.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:32