DVOJBA

Mogu li Hrvati primati plaću preko Revoluta? U tom startupu nedoumica nemaju, ali...

Dok u tom fintechu tvrde da bi to trebalo biti moguće, Porezna uprava još ne daje nedvosmislen odgovor
 Jaap Arriens/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno građanima u Hrvatskoj. Tako glasi odgovor na naš upit postavljen najbrže rastućem europskom financijskom startupu, Revolutu, koji je ponudio novu uslugu nazvanu Revolut Bank. U javnosti je, naime, posljednjih tjedan dana, otkako joj se to nudi, prisutna dvojba je li takvo što kod nas legalno, a nedoumicu izaziva nejasan stav Porezne uprave.

U Revolutu nedoumica nemaju. Kad ne bi bilo tako, moglo bi se, smatraju, govoriti o diskriminaciji po IBAN-u, a to bi značilo da se u Hrvatskoj krše neki od temeljnih zakona koji reguliraju jedinstveno digitalno tržište Europske unije. Riječ je o SEPA uredbama, koje Hrvatska, kao i sve druge države članice Unije, mora prenijeti u svoje zakonodavstvo odmah i bez izmjena. Ingrida Daunaraviciene, voditeljica komunikacija Revoluta za Baltik, gdje je sjedište te kompanije za EU, kaže da imaju specijalnu bankarsku licencu koju im je izdala Središnja banka Litve i da se ona preko europskog mehanizma "putovnica" prenosi u države srednje i istočne Europe, pa tako i u Hrvatsku.

Lokalni zakoni

- Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno u Hrvatskoj osim ako postoje lokalni zakoni koji to ne dopuštaju. Našim kupcima preporučujemo da provjere može li njihov poslodavac prebaciti plaću na IBAN koji počinje oznakom LT. To bi trebalo biti moguće, jer diskriminacija po IBAN-u nije legalna u Europskoj uniji iako znamo da je to, nažalost, u nekim slučajevima još stvarnost - kaže Daunaraviciene.

Upit o tome mogu li zaposlenici u Hrvatskoj primiti plaću na Revolut poslali smo Ministarstvu financija, pod kojim je i Porezna uprava. Umjesto odgovora na mail dobili smo obavijest da je Ministarstvo naš upit proslijedilo Poreznoj, a naši izvori kažu da bi Porezna uprava uskoro mogla donijeti novo mišljenje o tom pitanju. Karlo Muratagić, mlađi specijalist za korporativne poreze u Atlantic Grupi i kolumnist Jutarnjeg lista, kaže da je stav Porezne uprave dosad bio da građani ne mogu primati plaću na Revolut.

- Hoće li se to sad promijeniti, bilo bi nezahvalno prognozirati. No činjenica je da je Revolut prije bio drugačije registriran. Nije imao bankarsku licenciju, koju sad ima, nego licenciju za elektronički novac, što je bila glavna prepreka za takvu isplatu plaće - kaže Muratagić. Zbog načina na koji je Revolut prije bio registriran u EU, Muratagić smatra da se Hrvatskoj nije mogla isplatiti plaća preko tog fintecha jer bi se time kršio čl. 86. Zakona o porezu na dohodak i čl. 92. Pravilnika o porezu na dohodak.

Muratagić navodi da je to zaključak donesen na temelju odgovora na "Upit u svezi načina isplate plaće" objavljen 23. prosinca 2019. na stranicama Porezne uprave.

Veća sigurnost

Primitke od nesamostalnog rada moguće je isplatiti u skladu s navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, osim na žiroračun i na tekući račun u banci, navodi u tom odgovoru Porezna uprava.

S novom uslugom Revolut Bank promijenio se upravo status korisničkog računa. Korisnici Revoluta više nemaju račun za elektronički novac, nego bankovni račun. Ovaj fintech sad osigurava svaki račun klijenata do 100.000 eura pri Središnjoj banci Litve i Europskoj centralnoj banci onako kako to rade i banke u Hrvatskoj.

Virgilijus Mirkės, izvršni direktor Revolut Banka, kaže da pokretanje banke u Hrvatskoj pruža njihovim klijentima višu razinu sigurnosti i povjerenja.

IBAN: Porezna je i prije imala uvid u sve račune na Revolutu

HNB ni prije nije vidio prepreke za isplatu plaće na Revolut, ali je isticao važnost stava Porezne uprave. Na webu Europske komisije upravo je Porezna navedena kao tijelo kojem se građani mogu žaliti za diskriminaciju po IBAN-u, tj. za kršenje SEPA-e po čl. 9 EU uredbe 260/2012. Uz valjani IBAN, HNB-u i Poreznoj ključno je da se plaća isplati u kunama.

Neslužbeno, Porezna je i prije imala uvid u sve račune na Revolutu, ali je nadzor radila po potrebi, a zbog suradnje članica EU račun u Revolutu ne bi spriječio, nego samo otežao ovrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2023 20:27