DESET NAJVEĆIH

Modni div za kojim luduju i Hrvatice najuspješniji je biznis desetljeća: Uspješniji je i od OpenAi-a i od TikToka

Na internetu se najviše pretražuje Canva - čak 98 milijuna puta mjesečno

Ilustrativna fotografija

 Vicva/Alamy/Alamy/Profimedia

Shein je najuspješniji startup desetljeća, uspješniji čak i od tvrtke koja stoji iza TikToka i OpenAI-a zbog kojeg je umjetna inteligencija postala nikad važnija tema. Pokazalo je to istraživanje stručnjaka za razvoj softvera u tvrtki Vention koji su izračunali indeks uspjeha 1220 startupa. U obzir su uzeli vrijednost svakog od njih, koliko često se informacije o njima pretražuju na internetu, koliki su rast doživjeli u posljednjih deset godina te koliko im je rastao broj zaposlenika. Rezultate su pretvorili u indeks uspjeha kojemu vrijednost može biti do najviše 100.

Najpopularniji kineski web shop Shein tako je skupio čak 87,12 bodova jer ima više od 100 tisuća zaposlenika, a vrijednost mu se procjenjuje na 66 milijardi dolara. Mjesečno se na internetu pretražuje 66 milijuna puta širom svijeta što je čak 277 puta više od ByteDancea čime se ukupno našao na drugom mjestu iz te kategorije. Samo se internetski alat za grafički dizajn Canva traži češće, mjesečno čak 98 milijuna puta.

ByteDance, vlasnik TikToka, rangiran je kao drugi najuspješniji s ocjenom od 83,57, s najvećom vrijednošću od svih navedenih startupa od 225 milijardi dolara. Tvrtka je također najviše rangirana po broju zaposlenika, kojih ima upola više od Sheina, a u samo u posljednjih šest mjeseci zabilježili su porast od četiri posto. Iako ByteDance ima niži mjesečni obujam pretraživanja od 223.582, valja napomenuti da se njezina podružnica TikTok mjesečno pretražuje oko 58 milijuna puta pa bi, kada bi se i to uzimalo u obzir, ovaj startup mogao prestići Shein.

image

Shein (ilustracija)

Alejandro Martínez Vélez/Zuma Press/Profimedia

Na trećem mjestu je OpenAI, koja stoji iza najpoznatijeg predstavnika umjetne inteligencije ChatGPT-a, s ocjenom indeksa od 76,56. Studija je otkrila da ta tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije i implementaciju ima drugu najvišu vrijednost od 80 milijardi dolara i drugu najvišu ocjenu rasta od 8,98. Unatoč tome što ima najmanji broj zaposlenika među prvih 10, samo malo više od 700, OpenAI ima četvrti najveći mjesečni obujam pretraživanja (nešto više od 10,6 milijuna).

"Zanimljivo je primijetiti da OpenAI ima najmanji broj zaposlenika među top 10 u studiji, ali zahvaljujući svojem napretku u istraživanju umjetne inteligencije, pozicionirala se kao lider u polju razvoja najsuvremenijih tehnologija i suradnje s industrijskim partnerima”, komentirao je Marc Karasu, direktor marketinga u tvrtki Vention koja je provela istraživanje.

Među 10 najuspješnijih startupa smjestili su se i američka tvrtka za pružanje financijskih usluga i softvera Stripe, platforma za podatke u oblaku Enterprise AI Databricks, Fintech tvrtka Revolut, Canva, Epic Games, digitalna platforma za suradnju Miro i tvrtka za financijsku tehnologiju Chime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:02