PROGNOZE ZA 2023.

MMF: Rast BDP-a u Hrvatskoj bit će jedan od pet najvećih u eurozoni

Na globalnoj razini MMF u ovoj godini ne očekuje recesiju, već rast od 2,8 posto u odnosu na 2022

Ilustrativna fotografija

 Filippo Carlot/Alamy/Profimedia

Rast BDP-a u Hrvatskoj u ovoj godini iznosit će 1,7 posto i bit će jedan od pet najvećih u eurozoni, procijenio je Međunarodni monetarni fond u danas objavljenom pregledu svjetske ekonomije (World Economic Outlook) za 2023..

Inflacija će u Hrvatskoj, prema istome izvoru, usporiti s lanjskih 10,7 na 7,4 posto, nezaposlenost doživjeti međugodišnji pad s 6,8 na 6,4 posto, a jedino će minus na ‘tekućem računu‘ države biti veći nego lani, i to za 0,6 posto te dosegnuti 1,8 posto BDP-a.

Kad je u pitanju gospodarski rast, MMF je pokazao veći optimizam u tom pogledu od Hrvatske narodne banke koja je prognozirala rast BDP-a od 1,4 posto, Vlade koja je planirala državni proračun za ovu godinu na temelju rasta od 0,7 posto kao i Europske komisije koja je isti pokazatelj procijenila na 1,2 posto.

Ono oko čega su MMF, EK, Vlada i HNB suglasni jest da u 2024. treba doći do ubrzavanja našeg gospodarskog rasta, a MMF procjenjuje da će to ubrzanje biti po stopi od 2,3 posto.

Vlada za iduću godinu planira rast BDP-a od 2,7 posto, a HNB procjenjuje isti pokazatelj na 2,8 posto rasta.

Na globalnoj razini MMF u ovoj godini ne očekuje recesiju, već rast od 2,8 posto u odnosu na 2022. Ni u SAD-u Fond ne očekuje recesiju, prognozirajući rast od 1,6 posto.

Eurozona će ove godine, prema istome izvoru, zabilježiti rast od 0,8 posto, ali uz pad BDP-a Njemačke od 0,1 posto.

Više od Hrvatske u eurozoni rast će samo Irska (rekorder unutar zone s 5,6 posto rasta), Grčka (2,6), Cipar (2,5) i Malta s projiciranim rastom od 3,5 posto.

Kada su u pitanju azijske ekonomije, Kina će, procjenjuje MMF, ove godine rasti 5,2 posto, nakon lanjskih tri posto, Indija 5,9 posto, a iznad pet posto ‘otići‘ će i Vijetnam, Indonezija i Filipini.

Neće, prema istome izvoru, biti recesije ni u Japanu (rast od 1,3 posto), a ni u Rusiji, za koju je MMF lani prognozirao pad gospodarske aktivnosti od 2,1 posto, a sada najavljuje rast od 0,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:10