Crne prognoze

MMF očekuje zaustavljanje gospodarskog rasta Azije po prvi put u posljednjih 60 godina

Yong Rhee ocjenjuje da će gospodarski utjecaj pandemije biti "ozbiljan, sveobuhvatan i bez presedana"
Hong Kong noću
 Profimedia, Panthermedia

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da Azija po prvi puta od šezdesetih godina prošlog stoljeća neće ostvariti gospodarski rast.

Azijska regija po prvi puta od šezdesetih godina prošlog stoljeća neće ostvariti rast, rekao je Chang Yong Rhee iz MMF-ova odjela za Aziju i Pacifik. On ocjenjuje da će gospodarski utjecaj pandemije biti "ozbiljan, sveobuhvatan i bez presedana".

Na konferenciji za novinare u Washingtonu Rhee je rekao da će Azija ipak "bolje proći od drugih regija", ali čimbenici koji će "pogoršati vanjsku potražnju" u Europi i Sjevernoj Americi, gdje se očekuju ozbiljne recesije, poremetit će i azijska gospodarstva. Zaustavljanje rasta brzorastućih azijskih gospodarstvima zbog pandemije koronavirusa i to u daleko većoj mjeri nego u vrijeme svjetske financijske krize 2008-2009. te za pada azijskih gospodarstava 1997-1998. godine, kažu u MMF-u.

Pandemija je do sada ubila preko 136.000 ljudi u cijelom svijetu i natjerala vlade da uvedu mjere zbog kojih je trgovina stala i koje su izazvale do sada „najveću krizu u Aziji", procjenjuje Rhee. Gospodarski rast u najvećem azijskom gospodarstvu - Kini, gdje je pandemija i počela krajem 2019. godine, potonut će sa 6,1 posto u 2019. na 1,2 posto u ovoj godini, očekuje MMF.

Gospodarstva koja ovise o trgovini s Kinom, poput Australije i Malezije, vjerojatno će osjetiti oštre recesije, s procjenama smanjenja aktivnosti za 6,7 posto, odnosno 1,7 posto. Također će i čimbenici poput "pada u turizmu, poremećaja u trgovini i proizvodnje" dodatno otežati gospodarski rast, procjenjuju u MMF-u.

Drugo po veličini azijsko gospodarstvo - Japan, moglo bi aktivnosti smanjiti za 5,2 posto, a Tajland, gdje turizam čini oko 10 posto bruto domaćeg proizvoda, bit će suočen s padom od 6,7 posto, očekuje MMF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 12:18