ZAJEDNIČKA KONTROLA

Mlin i pekare te AZ i PBZ/CO najavljuju ponudu za preuzimanje Čakovečkih mlinova

Po podacima iz objave na Zagrebačkoj burzi, ponuditelji zajednički drže ukupno 6.640.428 dionica ili 64,53 posto dionica

Ilustracija

 Danijel Soldo/Cropix

Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec te mirovinski fondovi AZ i Privredna banka/Croatia osiguranje u ponedjeljak su objavili da su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa te da je za njih nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Čakovečkih mlinova, u kojima sada zajedno drže 64,53 posto dionica.

Tvrtke Mlin i pekare i Plodinec, te Allianz AZ, društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima za račun više AZ obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao i Privredna banka/Croatia osiguranje (PBZ/CO) za obvezne mirovinske fondove kategorija A i B u ponedjeljak su sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim je uspostavljeno njihovo zajedničko djelovanje u cilju stjecanja i ostvarivanja zajedničke kontrole nad Čakovečkim mlinovima, navodi se u obavijesti objavljenoj putem Zagrebačke burze.

Po podacima iz te objave, na dan sklapanja ugovora sisačka tvrtka Mlin i pekare u Čakovečkim mlinovima drže 24,78 posto dionica.

Iz toga proizlazi da je sisačka tvrtka postala najveći pojedinačni dioničar u Čakovečkim mlinovima, a usporedba podataka pokazuje da su taj vlasnički udio kupili od Stjepana i Ružice Varga, koji su zajedno kontrolirali 26,53 posto dionica, a već se neko vrijeme po medijima piše da su željeli prodati svoje vlasničke udjele i povući se iz čakovečke tvrtke.

Da su Mlin i pekare vlasnici 24,78 posto dionica već je zabilježeno u Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD), no još uvijek nije registrirano u sustavu Zagrebačke burze, po čijim podacima vlasničke udjele još imaju Stjepan Varga (13,42 posto) o Ružica Varga (13,11 posto).

Temeljni kapital Čakovečkih mlinova 13,66 milijuna eura

No, po zadnjim podatcima SKDD-a, Stjepan Varga u Čakovečkim mlinovima sada ima 1,75 posto, dok Ružica Varga nije među deset najvećih dioničara.

Po podacima iz današnje objave na Zagrebačkoj burzi, tvrtka Plodinec neposredno nama vlasničkog udjela u čakovečkoj tvrtki, ali stopostotni vlasnički udio u toj tvrtki ima Josip Plodinec, koji posredno kroz tvrtku Plodinec, ima 48 posto udjela u tvrki Mlin i pekare. Uz njega, ponuditelji, kako se navodi, zajednički djeluju s još jednom fizičkom osobom - Dragicom Plodinec, koja u tvrtki Mlin i pekare ima 34,86 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Vlasničke udjele u tvrtki Čakovečki mlinovi ima više AZ obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, koji zajednički drže 22,92 posto dionica, dok PBZ/CO kroz obvezne mirovinske fondove kategorije A i B drže ukupno 16,83 posto dionica čakovečke tvrtke.

Temeljni kapital Čakovečkih mlinova je 102,9 milijuna kuna ili 13,66 milijuna eura i podijeljen je na 10.290.000 dionica, bez nominalnog iznosa, a, po podacima iz objave, ponuditelji zajednički drže ukupno 6.640.428 dionica, ili 64,53 posto dionica.

Uz napomenu da prethodno trebaju ishoditi odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), u objavi se navodi kako se početak roka od 30 dana za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj ageniji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za objavljivanje ponude za preuzimanje odgađa do ishođenja takvog odobrenja AZTN-a.

Inače, Čakovečki su mlinovi prošle godine ostvarili neto dobit od gotovo 22,6 milijuna kuna, a odlukom glavne skupštine, koja je održana krajem kolovoza ove godine, cjelokupna je lanjska dobit raspoređena u zadržanu dobit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:59