SKUPI MATERIJALI

Mjere za spas hrvatskog građevinskog sektora: Do 10% poskupljenja snosit će izvođači, a ostatak država

Zbog velikog rasta cijena neke državne tvrtke odgodile su provedbu natječaja za pojedine infrastrukturne projekte
 Tom Dubravec/ Cropix

Početkom sljedećeg mjeseca Ministarstvo prometa trebalo bi donijeti obvezujuće mjere za spas hrvatskog građevinskog sektora i infrastrukturnih projekata. Njima će se odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena građevinskog materijala tvrtki koje posluju s državom. Nakon višemjesečnih razgovora nadležnih ministarstava, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i pravnih stručnjaka odlučeno je da će se primijeniti mjesečna indeksacija jediničnih prodajnih cijena ključnih materijala u građevinarstvu koja bi se primjenjivala za ugovore sklopljene nakon 1. listopada 2020. Prema radnom prijedlogu, izvođači bi podmirili povećanje cijene materijala do vrijednosti od 10 posto, a sve iznad toga platio bi naručitelj radova.

Izračun na mjesečnoj bazi

U tu je svrhu Hrvatska gospodarska komora ovog mjeseca izdala Smjernice za provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni na temelju ugovora o građenju u slučajevima porasta cijena pojedinih građevinskih materijala i proizvoda. Tim smjernicama određeno je da će se izvođačima priznavati povećanje cijena na mjesečnoj bazi za ključne proizvode u građevinarstvu. Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, ističe da za sada raspolažu podacima za oko 70 proizvoda, a računaju da će se raditi o 100-tinjak proizvoda, što je, naravno, podložno promjenama. Hrvatska gospodarska komora u suradnji s proizvođačima i trgovcima građevinskog materijala uspostavila je metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala.

"Upravo će ti indeksi koje je komora pripremila omogućiti naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata", ističu u HGK.

Postupci javne nabave

Analizirane su veleprodajne cijene onih materijala i proizvoda na hrvatskom tržištu koji su označeni kao oni kojima se cijena najdrastičnije mijenjala. Pritom su uspoređivane cijene materijala od 1. listopada 2020. do danas. Podaci se prikupljaju od odabranih dobavljača sa značajnim udjelom na tržištu u Hrvatskoj kako bi uzorak za analizu bio relevantan.

Indeks cijena svakog proizvoda dobiva se kao prosječna vrijednost dobivenih realnih cijena od tri do pet dobavljača. Indeksna metoda primjenjivala bi se na oko 80 posto sklopljenih ugovora u koje je ugrađena odredba o nepromjenjivosti cijene od trenutka kada je ona ponuđena na natječaju.

Nova metodologija primjenjivala bi se i na poslove za koje je u tijeku natječajni postupak. Za većinu radova ponuditelji su shodno uvjetima natječaja morali ponuditi fiksne cijene, a postupci javne nabave traju više od godinu dana i po tim cijenama praktički više nije moguće nuditi posao.

U ovom trenutku teško je iznositi procjene koliko će se na mjesčnoj bazi povećati troškovi ugovora jer je situacija takva da opcija ponude cijena materijala vrijedi samo nekoliko dana, i to za one kojih ima na skladištu, dok za robu koja se čeka ne postoji jamstvo roka isporuke ni cijene. Isporuka može biti, primjerice, tek za tri mjeseca. U HGK okvirno procjenjuju da bi se mjesečni trošak ugovora povećao oko 930 milijuna kuna, a u Hrvatskoj udruzi poslodavaca procjena povećanja ide do čak 1,5 milijardi kuna.

Ne žele se javiti

Indeksacija cijena hitno je potrebna zbog enormnog rasta cijena sirovina, građevinskih materijala, pogonskih goriva, energenata i opreme na inozemnom i domaćem tržištu. Cijene su prvo drastično porasle zbog pandemije a na to se nadovezao rat u Ukrajini, zbog kojeg su cijene sirovina, energenata i pogonskih goriva dodatno porasle za dodatnih oko 30 posto. Tako je primjerice, prema analizi HGK, kilogram armaturne mreže od listopada 2020. do danas poskupio za 250 posto, PVC kanalizacijske cijevi poskupjele su za 190 posto, tona cementa poskupjela je za 35 posto, metar energetskog kabla od 1kV za 83 posto itd. Zbog tako velikog rasta cijena pojedine državne tvrtke odgodile su provedbu natječaja za pojedine infrastrukturne projekte. Tako je primjerice na čekanju natječaj za izgradnju tunela Vučevica te za cestu Mravinci - TTTS. Čeka se donošenje odluke o indeksanciji jer se bez te odluke mnogobrojni izvođači ne žele javljati na natječaje jer su unaprijed osuđeni na gubitak. Pojedini izvođači su po ugovorenim cijenama odbili započeti radove.

Od 2020. zaposleno novih 12.000 građevinskih radnika

U veljači je obujam građevinskih radova bio 5,2 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, a odnosu na siječanj porastao je 1,2 posto, pokazuju podaci DZS-a. Godišnja stopa rasta blago je usporila u odnosu na dva prethodna mjeseca, kada je iznosila 7,9 i 8,6 posto. Povećanje građevinskih radova kontinuirano traje od lipnja 2020. godine, nakon otvaranja ekonomije početkom pandemije. U 2021. godini bili su 9,4 posto veći nego prethodne godine. Kada je riječ o zaposlenosti, podaci HZMA-a o broju osiguranika upućuju na to da je na kraju ožujka sektor građevinarstva zapošljavao 129.953 osobe, što je njih oko 4300 više nego u istom mjesecu lani i oko 12.000 više nego prije dvije godine.

Očekivanja poslodavaca u tom sektoru, unatoč svim teškoćama, ostala su pozitivna i početkom ove godine, blizu pretpandemijske razine, pokazali su podaci HNB-a o poslovnim očekivanjima. Kao najveći ograničavajući faktor kod izvođenja građevinske aktivnosti i dalje se izdvaja manjak radne snage, posebice kada je riječ o gradnji zgrada. Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru, smatraju analitičari RBA-a, "zasigurno će biti jedan od izraženijih ograničavajućih čimbenika snažnijem zamahu razvoja u ovom sektoru". U ovoj godini, kao i u duljem razdoblju, očekuju pozitivne trendove u građevinarstvu uslijed nastavka rasta potražnje za stambenim nekretninama, investicija u infrastrukturne projekte koje se financiraju fondovima EU, kao i nužne obnove potresom pogođenih područja. No, pritom napominju da osnovni scenarij isključuje mogućnost širenja rata izvan granica Ukrajine te da podrazumijeva nastavak solidnog rasta. (Marina Klepo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:11