Bernard Jakelić

'Mjere za jačanje konkurentnosti gospodarstva nisu polučile očekivane efekte'

Kako je Jakelić rekao, u HUP-u procjenjuju da poduzetnička klima i dosad poduzete mjere dobivaju vrlo skromnu ocjenu - dovoljan - na ljestvici od jedan do pet
Bernard Jakelić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić izjavio je u utorak kako dosad poduzete mjere nisu polučile očekivane efekte u cilju jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te da ima još puno prostora za napredak.

Na redovnoj skupštini osječke podružnice HUP-a Jakelić je izvijestio kako će HUP 10. prosinca imati prezentaciju ocjene ove poslovne godine i poslovnih očekivanja hrvatskih poslodavaca.

Kako je rekao, u HUP-u procjenjuju da poduzetnička klima i dosad poduzete mjere dobivaju vrlo skromnu ocjenu - dovoljan - na ljestvici od jedan do pet.

Smatra kako promjene, koje su se događale, nisu polučile očekivane efekte i nije podignuta razina konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, prije svega zbog poreznog opterećenja i troškova rada, jer hrvatska država još ima jedan od najvećih udjela poreznih prihoda u BDP-u u Europi. To znači, da su bez obzira na rasterećenja, ti troškovi vrlo visoki i ima puno prostora za poboljšanja, dodao je Jakelić.

Podsjeća kako je HUP jedini reprezentativni predstavnik poslodavaca privatnog sektora i jedini socijalni partner Vladi i sindikatima u RH, a u idućem razdoblju zauzimat će se za poboljšanje uvjeta poslovanja, koji se odražavaju kroz troškove poslovanja i rada te kroz normativni okvir, koji umanjuje konkurentnost hrvatskih poslodavaca.

Najavio je kako će jedna od budućih zadaća HUP-a biti inicijativa za pregovore o izmjeni Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju te niza drugih pozakonskih akata, koji izravno utječu na troškove poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 01:29