Michael O'Leary

'Mjere socijalnog distanciranja u avionu su idiotske. Ako ih uvedete nećemo letjeti'

Ako vlade inzistiraju na mjerama socijalnog distanciranja, tada bi "vlada trebala platiti srednje mjesto ili nećemo letjeti"
Michael O'Leary
 APA-PictureDesk via AFP

Ako je zrakoplovna kompanija prisiljena ostaviti sjedišta u sredini prazna, kako bi se pridržavala "idiotskih" pravila o socijalnom distanciranju tijekom leta, onda naši zrakoplovi neće poletjeti, rekao je oštro Michael O'Leary, izvršni direktor Ryanaira.

Osebujni šef niskobudžetnog avioprijevoznika, koji je svoj poslovni model izgradio na krcatim, ali jeftinim letovima, smatra da je blokiranje prostora između sjedala na prolazu, kojim bi se smanjila potencijalna mogućnost širenja koronavirusa, "glupost" koja nema nikakav efekt.

Međutim, dodao je O'Leary, ako Vlada inzistira na mjerama socijalnog distanciranja, tada bi "vlada trebala platiti srednje mjesto ili neće letjeti".

Model prijevoznika sa sjedištem u Dublinu, koji godišnje preveze više od 150 milijuna ljudi diljem svijeta, temelji se na što češćim letovima, ali uz izuzetno visoki "faktor opterećenja", odnosno maksimalne popunjenosti zrakoplova.

"Ne možemo zaraditi novac na 66 posto faktora opterećenja. Čak i ako to učinite, prazno srednje sjedište ne donosi nikakvu socijalnu distancu, pa je to idiotska ideja kojom se ionako ništa ne postiže, rekao je.

Inače, Iata, globalno tijelo koje predstavlja aviokompanije, predviđa ogromne gubitke za avioindustriju zbog epidemije koronavirusa, a izgubljeni prihodi, prema njima, trebali bi ići i do 314 milijardi dolara.

Upozorili su i da će predložena pravila socijalnog distanciranja, izmicanjem srednjeg reda, privremeno zaustaviti model jeftinog zrakoplovnog putovanja koji je pokrenuo Ryanair, prisiljavajući prijevoznike da povise cijene za 50 posto ili jednostavno, propadnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:01