Analiza

Mjere europskih vlada pomoći će građanima i tvrtkama, ali neće biti dovoljne za oporavak

Manje je jasno kako će banke reagirati na traženo zamrzavanje kreditnih obveza kako stanovništva, tako i tvrtki, što je izravan udar na njihovo poslovanje
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Mjere koje su države usvojile kako bi ublažile udarac pandemije koronavirusa na njihova gospodarstva pozitivno će se odraziti na tvrtke i stanovništvo, no neće biti dovoljne da nadoknade cjelokupnu štetu koronakrize, ocjenjuje se u novoj analizi rejting-agencije Moody's.

U analizi u kojoj se ocjenjuju mjere pet najvećih europskih država za ublažavanje koronakrize ističe se kako će građani imati koristi od državnih potpora za očuvanje zaposlenosti i ostalih mjera iz socijalnog paketa. Te se mjere razlikuju od države do države.

U ovom je trenutku, međutim, manje jasno kako će banke reagirati na traženo zamrzavanje kreditnih obveza kako stanovništva, tako i tvrtki, što je izravan udar na njihovo poslovanje. U svakom slučaju, iako će građani imati koristi od mjera, potezi europskih vlada samo će ih dijelom zaštititi od posljedica koronakrize. I to prije svega u slučaju da jedna od posljedica recesije koju je izazvao koronavirus ne budu masovna otpuštanja jer će se u takvom scenariju i tržišta rada sporije i teže oporavljati, ističu u Moody'su.

Analiza Moody'sa obuhvatila je Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Francusku, Italiju i Španjolsku. Sve su te zemlje jako pogođene pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom koju je virus izazvao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:25