Stres test

Mirovinskim fondovima nedostajale bi stotine milijardi eura u slučaju potresa na tržištu

Stres test je obuhvatio gotovo 180 mirovinskih fondova u 19 zemalja Europske unije
Ilustracija
 REUTERS

Ozbiljni poremećaji na tržištu stvorili bi u mirovinskim fondovima u Europskoj uniji manjak od gotovo 270 milijardi eura, što bi značilo smanjenje mirovina i dodatne uplate, pokazala je provjera europskog regulatora EIOPA-e.

Stres test je obuhvatio gotovo 180 mirovinskih fondova u 19 zemalja Europske unije a trebao je pokazati kako bi se nosili s teoretskim ozbiljnim poremećajima na tržištu i utjecaj tih poremećaja na mirovine i štediše.

Europski regulator objavio je samo ukupne rezultate provjere, ne imenujući nijedan fond ni kriterij koji je označavao prolaz odnosno pad na testu.

Prema neutralnom scenariju, fondovima je na kraju prošle godine manjkala 41 milijarda eura odnosno četiri posto ukupnih obaveza prema umirovljenicima.

Rezultat pokazuje da je sektor imao problema i prije provjere zbog ultraniskih kamatnih stopa, ističe EIOPA.

"Prema nepovoljnom tržišnom scenariju, ukupni bi manjak dosegnuo značajnih 180 milijardi eura prema nacionalnoj metodologiji, odnosno 216 milijardi eura prema zajedničkoj metodologiji", utvrdili su europski regulatori.

To bi prema zajedničkoj metodologiji značilo smanjenje mirovina za ukupno 173 milijarde eura ali i nužnu uplatu dodatnih ukupno 49 milijardi eura.

"EIOPA će na temelju tih rezultata planirati sljedeće korake i dublje analizirati ponašanje ulagača... posebno u okruženju tvrdokorno ultraniskih i negativnih kamatnih stopa", istaknuli su regulatori.

Prvi je puta EIOPA-in test obuhvatio i ekološke, socijalne i rizike vezane za sustav upravljanja.

Većina fondova obuhvaćenih provjerom navela je da su poduzeli odgovarajuće mjere kako bi identificirali te rizike pri donošenju odluka o ulaganjima.

Pritom je samo 30 posto njih kreiralo proceduru za upravljanje tim rizicima a samo 19 posto procjenjuje njihov utjecaj na investicijske rizike i prinose, utvrdila je EIOPA.

"Valja biti pošten i priznati da treba odraditi još puno posla na tom području", kazao je novinarima predsjedatelj europskog regulatora Gabriel Berenadino.

Prema njegovim je riječima ključni zaključak provjere da mirovinski fondovi moraju diversificirati ulaganja kako bi izbjegli koncentraciju na određena geografska područja odnosno ekonomske sektore.

Sljedeća provjera bit će provedena 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 20:18