Korona-sezona

Ministarstvo turizma o vaučerima umjesto povrata novca za otkazana aranžmanska putovanja

Zbog te pandemije organizatori putovanja nisu mogli izvršiti ugovore o putovanju u paket-aranžmanu
Ilustracija, turisti na plaži
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Ministarstvo turizma do 8. svibnja provodi javno savjetovanje o načinu korištenja vaučera za otkazana putovanju u paket-aranžmanu uslijed pandemije covid19, pri čemu organizator putovanja umjesto povrata novca putniku izdaje vaučer u vrijednosti uplaćenog aranžmana koji vrijedi najmanje godinu dana.

Riječ je o savjetovanju za pravilnik o načinu korištenja vaučera za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanu, otvorenom na portalu eSavjetovanje krajem prošlog tjedna temeljem nedavnih izmjena zakona o pružanju usluga u turizmu, a sve slijedom posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom covid19.

Zbog te pandemije organizatori putovanja nisu mogli izvršiti ugovore o putovanju u paket-aranžmanu nakon 1. ožujka 2020., a zbog složenog lanca povezanih dobavljača usluga u ponudi paket-aranžmana, pravilnikom im se omogućava da u situaciji bez ikakvog posla i prihoda, umjesto povrata novca, putnicima izdaju vaučere, kojeg nakon prestanka posebnih okolnosti mogu iskoristiti i za zamjensko putovanje u paket-aranžmanu jednake ili veće vrijednosti, izlet ili drugu uslugu putovanja.

Vaučer izdaje organizator putovanja u roku od 14 dana od podnošenja zahtjeva putnika za povrat uplaćenih sredstava za neizvršen ugovor o putovanju u paket-aranžmanu, a najkasnije u roku od 90 dana od dana u kojem je putovanje trebalo započeti, pri čemu se pravo korištenja vaučera može prenijeti i na drugu osobu.

Mjera pomoći agencijama i sigurnost za putnike

To je ujedno i jedna od državnih mjera pomoći za likvidnost turističkog sektora, u kojemu su u cijelom svijetu zbog negativnog utjecaja pandemije gotovo u potpunosti zaustavljene poslovne aktivnosti i kretanje ljudi, što znači i zaustavljanje svih vrsta prijevoza i zatvaranje smještajnih objekata, hotela i drugih, ali i svih drugih sadržaja bez čega nema ni agencijskih paket-aranžmana.

S druge strane, pravilnikom se na određeni način regulira i sigurnost putnicima da njihov novac neće propasti, i da će ono što su uplatili moći i realizirati čim bude moguće za putovanje i s obzirom na epidemiološku sliku svijeta.

Iako se ne može doznati točan broj domaćih putnika koji su uplatili paket-aranžmane za putovanja ove godine, bilo privatna, bilo poslovna, turistička ili zbog posjete obitelji ili slično, grube procjene samo za uskrsna putovanja ove godine kreću se i do nekoliko stotina tisuća, uključujući i domaće i strane putnike koji koriste agencijske i touroperatorske usluge.

Po zadnjim podacima DZS-a za 2018. (za 2019. se još kompletiraju), domaće su agencije na višednevna putovanja u Hrvatsku te godine dovele 2,4 milijuna stranih turista, koji su u prosjeku ostvarili šest noćenja.

Domaćih 297 tisuća turista u 2018. je koristilo usluge agencija u organizaciji putovanja po Hrvatskoj, gdje su prosječno imali četiri noćenja, a s njima je i 310 tisuća domaćih turista putovalo na razne programe u strane zemlje.

Očekuje se i da podaci za 2019, pokažu pozitivan trend u tim putovanjima, koji bi se, kako kažu u putničkim agencijama, sigurno nastavio i ove godine da se nije pojavio covid19, jer su najave za 2020. bile iznimno dobre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 23:55