A mislili smo da je dobra sezona

Ministarstvo prometa izbrisalo 807 čarterskih tvrtki iz sustava eNautika

Deaktivacijom tih 807 čarterskih tvrtki onemogućeno je korištenje 861 plovnog objekta evidentiranog u sustavu za njihovu upotrebu
Marina Korkyra
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izbrisalo je 807 čarterskih tvrtki iz sustava eNautika. Iz Ministarstva pojašnjavaju da su to trgovačka društva i obrti koji su bili evidentirani kao čarterske tvrtke, a za koje je provjerom u sudskom i obrtnom registru utvrđeno da više nisu aktivni.

Najveći broj deaktiviranih čarterskih tvrtki nije aktivan već niz godina, a samo ih je osam bilo aktivno u 2021. Deaktivacijom njih 807 onemogućeno je korištenje 861 plovnog objekta koji su u sustavu bili evidentirani kao plovila koja one koriste. Najveći broj deaktiviranih trgovačkih društava, prema podacima Sudskog registra, završio je u stečaju ili je brisan iz nekog drugog razloga, a obrti su uglavnom odjavljeni, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva mora.

U ovom trenutku u sustavu eNautika evidentirano je ukupno 1937 čarterskih tvrtki, od kojih je tijekom godine bilo aktivno njih 766. Te tvrtke iznajmljuju, odnosno pružaju uslugu smještaja na ukupno 3059 brodica i 697 jahti pod hrvatskom zastavom te na 263 brodice i 406 jahti pod stranom zastavom.

Iako prevladava ocjena da je ova nautička sezona odlična, ukupne brojke manje su nego što su bile 2019. Do 15. listopada ove godine evidentirano je ukupno 463.395 dolazaka gostiju, što je 20 posto manje nego 2019., kada smo ih imali 572.877. Ti podaci uključuju jahte sa stalnim posadom i male brodove za višednevna kružna putovanja.

Dva su glavna razloga toga, tvrde u Ministarstvu mora. Prvi je slaba predsezona, koje gotovo da i nije bilo. Naime, do 30. svibnja bilo je 45.500 ili gotovo upola manje gostiju nego prije dvije godine. Drugi je razlog izostanak gostiju iz prekooceanskih odredišta, pa i iz Velike Britanije.

- Posebno je izražen pad broja gostiju iz Australije i Novog Zelanda, koji su došli u zanemarivom broju. Riječ je o padu od 96 posto ili, u brojkama, o 30.000 gostiju iz Australije i Novog Zelanda manje. Iz Velike Britanije došlo je oko 25.000 gostiju manje, a iz SAD-a 10.000 gostiju manje nego 2019. godine. Za razliku od njih, najveći dobitnici ove nautičke sezone su čarterske tvrtke koje iznajmljuju jahte i brodice bez posade. Tzv. bareboat charter segment je nautičkog turizma u kojem je Hrvatska i inače najjača svjetska destinacija i u tom dijelu sezona još traje - pojašnjavaju iz Ministarstva mora.

Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter HGK, kaže da je s 15. listopada evidentiran pad dolazaka gostiju u čarteru od 20 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

- Na pad čartera u ovoj sezoni, osim lošije predsezone, sigurno je utjecao i pad broja plovila koja se iznajmljuju. Evidentno je da je brodova koji se nude u najam manje nego u godinama prije pandemije. Naša tvrtka Nautički centar Pina i Mare, koja dobro radi, ima osam posto manje brodova u floti ove godine. Čarterske su tvrtke prodale dio svoje flote, a oni koji su 2019. namjeravali povećati flotu, nisu to napravili. Doduše, ove je godine u čarteru i nešto novih plovila koja su se trebala isporučiti prošle godine, ali to ne možemo voditi kao plansko povećanje. Bojim se da do ozbiljnijeg povećanja flote neće doći ni iduće godine jer su i proizvođači brodova u problemima zbog nestašice materijala - kaže Paško Klisović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:13