Natječaj za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo dodatnih 43 milijuna kuna za osiguranje usjeva

Kako bi se povećao interes poljoprivrednika za osiguranje vlastite proizvodnje te smanjile štete
Ilustracija, urod gotovo u potpunosti propao
 Boris Kovacev / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva na natječaju za potpore za osiguranje usjeva, životnja i biljaka povećalo raspoloživa sredstva koja se mogu dodijeliti za 43 milijuna kuna, na ukupno 118,5 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, izmjenama natječaja za provedbu podmjere 17.1 „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je sa 75 na 118,5 milijuna kuna. Taj uvećani iznos, kažu, bit će dovoljan za isplatu potpore svim prihvatljivim korisnicima.

Podsjećaju pritom da su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i odnosi se na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Intenzitet potpore iznosi do 70 posto prihvatljive premije osiguranja.

Kako bi se povećao interes poljoprivrednika za osiguranje vlastite proizvodnje te smanjile štete koje nastaju zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, Ministarstvo poljoprivrede je uvelo značajna pojednostavljenja u spomenutoj podmjeri.

Najvažnija promjena je da korisnik osiguranja ne plaća cjelokupnu premiju osiguranja nego samo 30 posto, a ostalih 70 posto isplaćuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na račun društva za osiguranje, čime se zatvara obaveza korisnika. Još jedna dobrodošla promjena za poljoprivrednike je i smanjenje praga gubitka poljoprivredne proizvodnje na 20 posto, čime je ova vrsta police osiguranja postala atraktivnija, ističu u priopćenju.

U usporedbi prošle godine s 2016. godinom, zaprimljeno je gotovo četiri puta više zahtjeva za potporu, a nadmašen je i očekivani broj zahtjeva za potporom predviđen Programom ruralnog razvoja, kaže se još u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 00:31