AUKCIJA

Ministarstvo financija izdalo kunske trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća 91 dan u iznosu od 380 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,10 posto

Ilustracija

 Davor Pongracic/cropix/Cropix

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u ukupnom iznosu 667 milijuna kuna, od čega 287 milijuna kuna trezoraca ročnosti godinu dana, a po prvi u nešto više od tri godine izdani su kunski trezorci ročnosti tri mjeseca, i to u iznosu 380 milijuna kuna.

Ususret dospijeću 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je planiralo izdanje u istom iznosu, i to različite ročnosti - 300 milijuna kuna trezoraca ročnosti tri mjeseca te također 300 milijuna kuna ročnosti godinu dana.

Financijske institucije su za trezorce ročnosti tri mjeseca podastrle ponude ukupno vrijedne 380 milijuna kuna, a Ministarstvo financija ih je sve prihvatilo. Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća 91 dan u iznosu od 380 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,10 posto.

Inače, zadnji je put Ministarstvo financija izdalo trezorce ročnosti tri mjeseca u svibnju 2019. godine, a tada je kamatna stopa na njih bila 0,03 posto.

Ponude financijskih institucija za trezorske zapise ročnosti godinu dana iznosile su 427 milijuna kuna, ali je Ministarstvo prihvatilo iznos od 287 milijuna kuna.

Tako su kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana izdani u vrijednosti od 287 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, a koja je održana prije nešto više od mjesec dana.

Uvjeti zaduženja države putem jednogodišnjih trezorskih zapisa ostali su isti, što je rezultat i visokog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu od gotovo 74 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja u ukupnom iznosu od 667 milijuna kuna, uz istovremeno dospijeće 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 67 milijuna kuna, na 12,47 milijardi kuna.

Slijedeća aukcija održati će se 16. kolovoza putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS), najavljuje Ministarstvo financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:48