Gospodarske posljedice

Ministar Zdravko Marić o posljedicama koronavirusa: 'Građane treba porezno rasterećivati'

Zdravko Marić poručio je da se ne razmišlja o povećanju poreza, kao i da mirovine i plaće koje se isplaćuju iz proračuna nisu upitne
Zdravko Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu da se u kontekstu krize uzrokovane koronavirusom ne razmišlja o povećanju poreza, kao i da mirovine i plaće koje se isplaćuju iz proračuna nisu upitne.

Marić je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u Ministarstvu financija o gospodarskim posljedicama koronavirusa, koji je uz ministre gospodarskih resora okupio i predstavnike poslovnog i bankarskog sektora.

U ovom trenutku o povećanju poreza se ne razmišlja, rekao je Marić, dodajući da je Vlada zauzela jasan stav da građane treba porezno rasterećivati.

Marić je također poručio da trenutno ni mirovine ni plaće niti bilo koje druge aktivnosti koje se isplaćuju iz proračuna nisu pod znakom pitanja.

"Tu moramo biti izuzetno jasni i decidirani", kaže Marić, apostrofirajući da je bez obzira na izazove situacija s proračunom pod kontrolom.

Koliko god da se vide određene štete, one nisu katastrofične, a što se može reći i iz perspektive proračuna, rekao je Marić.

Kada je riječ o porezu na dodanu vrijednost (PDV), ministar financija napominje da će se tek krajem ožujka vidjeti prvi efekti punjenja proračuna nakon izbijanja krize povezane s koronavirusom.

No napominje da će se periodički, kao što se već i čini, objavljivati podaci o fiskaliziranim računima, odnosno njihovom broju i vrijednosti.

Kada je riječ o današnjoj izjavi ministra gospodarstva Horvata da se nada da će, u slučaju ako dođe do pada prihoda proračuna i smanjenja gospodarske aktivnosti, svi oni koji su tražili povećanje plaća biti svjesni mogućnosti proračuna, Marić je kazao da tu izjavu nije čuo pa je tako nije želio ni komentirati.

Potvrdio je i da se radi na mjeri odgode plaćanja kredita, što je prijedlog HUB-a, a apostrofirao je i važnost HBOR-a, koja je uvijek bila važna u krizama.

Cappelli: U prvih deset dana ožujka 30 posto manje turista

Ministar turizma Gari Cappelli potvrdio je da je u prvih deset dana ožujka u Hrvatskoj bilo oko 30 posto manje turista i noćenja nego u isto vrijeme prošle godine, no i kazao i da je hrvatski turizam kumulativno, od početka ove godine do danas još u plusu, od 1 do 2 posto.

"Svjesni smo da je sada to krenulo prema dolje, a nešto turista ima u Hrvatskoj, poput Britanaca i Nijemaca", kazao je Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 05:40