Poljoprivredni događaj

Ministar Tolušić otvorio Farm Show u Osijeku: 'Skok u prodaji traktora, to nije slučajno'

150 prodanih traktora u 2015., prošle godine 720, a ove se godine očekuje više od tisuću prodanih traktora
Tomislav Tolušić
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u subotu da hrvatska poljoprivreda ima svijetlu budućnost o čemu svjedoči bolje korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja, ali i rast tržišta poljoprivredne mehanizacije.

Ministar Tolušić otvorio je 5. sajam poljoprivredne mehanizacije "Farm Show" na kojemu će se do 26. kolovoza, na oko deset tisuća kvadratnih metara izložbenoga prostora, predstaviti više od 30 izlagača. Pritom je Tolušić podsjetio kako je 2015. bilo samo 150 prodanih traktora, prošle godine 720, a ove se godine očekuje više od tisuću prodanih traktora.

Vidljivi rezutati Programa ruralnog razvoja

"To nije došlo slučajno, to su rezultati Programa ruralnog razvoja i puno većega korištenja financijskih sredstava iz toga programa i EU fondova. Modernija mehanizacija kod naših poljoprivrednika znači i učinkovitije iskorištavanje poljoprivrednoga zemljišta, bolje prinose, a nadam se i bolju zaradu", istaknuo je Tolušić.

Ministar poljoprivrede upozorio je da je poljoprivredna mehanizacije u Hrvatskoj još u prosjeku stara oko 30 godina što, vjeruje, sigurno ne može pridonijeti konkuretnosti hrvatske poljoprivrede.

Sajam organizira Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije čiji je predsjednik Darko Aračić izrazio zadovoljstvo zbog oporavka tržišta iako bi, ocijenio je, za potpunu konkuretnost sa zemljama u okruženju, godišnja prodaja trebala biti između 1500 i 2000 traktora. Zahvalio je Ministarstvu poljoprivrede jer se, rekao je, "ipak ubrzala realizacija sredstava programa ruralnog razvoja što se osjeti na tržištu".

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek ocijenio je kako su ovakvi sajmovi prigoda za predstavljanje najnovijih postignuća i tehnologija u poljoprivrednoj mehaizaciji, kao i za analizu što unaprijediti u tome segmentu.

Na pitanje novinara da komentira posljedice krize u "Agrokoru" Tolušić je rekao kako smatra da krizu u Agrokoru "kao država, u biti nismo niti osjetili jer je Vlada napravila veliki iskorak zakonskim rješenjima i svim povučenim potezima i ništa nije propalo".

"Danas imamo normalne sustave plaćanja, u kojima se za poljoprivredne proizvode plaća u roku od 30 dana, što godinama nije bilo tako, pa se nadam da ćemo iz ove situacije, koliko god da je bila ružna prošle godine, ne samo izvući veliku pouku, već da će srednjoročno i dugoročno biti više koristi za hrvatsku poljoprivredu", poručio je Tolušić.

U sklopu sajma održat će se 16. natjecanje u oranju te 7. natjecanje u oranju konjima, a pobjednik će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju u oranju, koje će se iduće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:31