Prva stambena strategija

Ministar Štromar želi povući novce iz EU fondova za energetsku obnovu zgrada i kuća

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja priprema se prva stambena strategija Hrvatske
Ilustracija
 Srđan Vrančić / Hanza Media

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, kako nam je potvrđeno iz te institucije, priprema se prva stambena strategija Hrvatske. Plan je, kako pojašnjavaju, da se početkom iduće godine o njoj otvori javna raspravu.

- S obzirom na izrazitu heterogenost Republike Hrvatske od stanja stambenog fonda te gospodarskog i demografskog razvoja do s time povezanih potreba, cilj je strategije prepoznavanje potreba i usmjeravanje daljnjih aktivnosti kako bi se raspoloživi resursi optimalno koristili za zadovoljavanje prepoznatih potreba - poručeno nam je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Kao jedan od motiva za početak rada na strategiji u Ministarstvu navode definiranje pojma energetskog siromaštva u Hrvatskoj, o čemu će, ističu, ovisiti količina novca koji se može povući iz Europske unije za energetsku obnovu zgrada, odnosno obiteljskih kuća u sljedećem financijskom razdoblju.

Energetsko siromaštvo najčešće se utvrđuje kao nedostatak pristupa modernim oblicima energije, primjerice električnoj energiji, ili, što je slučaj u strateškim dokumentima Europske unije, kao nemogućnost podmirenja troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima. U Hrvatskoj nije definirano tko je energetski siromašan, ni tko je u opasnosti da to postane, nije definirana metoda za utvrđivanje i praćenje energetskog siromaštva i ne postoji regulatorni okvir za njegovo suzbijanje.

Prema istraživanju Europske unije o energetskom siromaštvu u zemljama članicama iz 2016., čak 54 milijuna građana ili 11 posto stanovnika Unije živi u uvjetima energetskog siromaštva, a taj pokazatelj za jugoistočni dio EU iznosi 30 posto. Hrvatska je u tom istraživanju EU, zajedno s Mađarskom, Grčkom, Latvijom i Litvom, svrstana u red članica u kojima je 30 do 40 posto stanovništva u riziku energetskog siromaštva. Ispod nabrojenih članica samo su Rumunjska i Bugarska za koje je Unija utvrdila da se rizik od energetskog siromaštva kreće između 40 i 50 posto.

- Pripremne radnje za utvrđivanje stambene strategije uključuju već izrađeni Pregled tržišta nekretnina u kojem je vrlo detaljno analizirano stanje na tržištu nekretnina i priuštivost stanova. Nadalje, koristit će se i usvojena Strategija prostornog razvoja te periodičko Izvješće o stanju u prostoru - navode u resornome Ministarstvu čiji su čelnici, predvođeni potpredsjednikom Vlade i ministrom Predragom Štromarom, 5. veljače pozvali predstavnike Hrvatske komore arhitekata i Hrvatske komore građevinskih inženjera da se uključe u izradu strategije. Stambene strategije, osim na državnoj, ne postoje na razini županija i općina.

Procjene rizika od energetskog siromaštva

(zemlje u okruženju, izvješće EK)

ispod 20 posto stanovništva - Slovenija, Austrija, Češka

od 20 do 30 posto - Italija, Slovačka

od 30 do 40 posto - Hrvatska, Mađarska

od 40 do 50 posto - Rumunjska i Bugarska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:52