Nacionalna aviokompanija

Ministar prometa: 'Postoje zainteresirani strateški partneri za Croatia Airlines'

Butković napominje da će Uprava izabrati financijskog savjetnika te kako je u završnoj fazi tog procesa
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković
 Vojko Basic / Zvonimir Barisin / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu da postoje zainteresirani potencijalni strateški partneri za Croatia Airlines (CA) te kako vjeruje da će se sutra na sjednici Vlade naći točka o formiranju međuresornog povjerenstva koje će zajedno s Upravom voditi proces pronalaska strateškog partnera.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade zašto misli da će proces pronalaska strateškog partnera za nacionalnu aviokompaniju ovaj put uspjeti, Butković je odgovorio da "ima zainteresiranih koji se javljaju", dok je na primjedbu novinara da nisu svi dijelovi Croatia Airlinesa jednako profitabilni te postoji li stoga mogućnost "razbijanja" kompanije, kazao da "ima više scenarija", uz opasku novinaru "vidim da ste dobro upoznati".

Upitan hoće li Croatia Airlines sutra biti na sjednici Vlade, Butković je kazao da će o tome sada raspraviti na užem kabinetu te kako vjeruje da hoće, odnosno da nema razloga da ne bude.

Butković poručuje da treba ići prema pronalasku strateškog partnera te kako će se formirati međuresorno povjerenstvo koje će taj proces zajedno s Upravom provoditi.

Napominje da će Uprava izabrati financijskog savjetnika te kako je u završnoj fazi tog procesa, a kako bi taj savjetnik trebao dati neke od budućih modela koji bi se mogli primjeniti u pronalasku strateškog partnera.

Na primjedbu novinara da to nije prvi puta da tako nešto Vlada pokušava, a da su zapreke obično bile na razini Europe, Butković je odgovorio da je takvih pokušaja već bilo, no kako problem nije bila Europa već što nije bilo zainteresiranih strateških partnera.

Butković napominje da u slučaju CA potencijalni strateški partner koji ne dolazi iz EU ne može postati vlasnik više od 49 posto tvrtke. "No ne znači da netko neće biti zainteresiran ako neće biti većinski, to nije isključeno, tako da pričekajmo tu cijelu proceduru koja treba ići", poručuje Butković.

Navodi da kompanija povećava svoje prihode, a kako će se od slijedeće godine ići u novi PSO ugovor (Public Service Obligation), kojim će se sigurno povećati sredstva i izdvajanja za poticanje nekih linija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 20:01