'Izazov promjene'

Ministar Marić: 'Vlada nema puno manevarskog prostora oko situacije u Uljaniku'

Dodao je da je na svim dionicima da se pronađe model koji će minimalizirati sve štete
Ilustracija
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je u Rovinju, odgovarajući na pitanja novinara oko situacije u Uljanik grupi, istaknuo da su pravila EU vrlo jasna i da Vlada nema puno manevarskog prostora.

Odgovarajući na upit novinara na marginama konferencije Zagrebačke burze i Udruge društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) pod nazivom "Izazov promjene", Marić je rekao da za poduzetnike u poteškoćama i općenito za bilo kakav odnos države prema poduzetnicima postoji režim i zakonodavstvo Europske unije, koji su implementirani u Hrvatskoj.

- Tu su u pravila vrlo jasna i nemamo manevarskog prostora. Vlada je u jednom trenutku preuzela tu zadaću i obvezu te ispunila obećanje što se tiče isplate plaća za srpanj i kolovoz radnicima Uljanika. No, što se daljnjih koraka tiče, poprilično je sužen manevarski prostor - rekao je Marić.

Dodao je da je sada na svim dionicima da se pronađe model koji će minimalizirati sve te štete.

- Moja je zadaća i odgovornost kao ministar financija u okviru svih tih rizika, dobrim dijelom materijaliziranih rizika, sada pronaći najbolji način. Smatram da trebamo očuvati i držati institut državnog jamstva i sve obveze sukladno preuzetim ugovorima i sve što tamo piše izvršavati - naglasio je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da će državna jamstva dana pulskom Uljaniku neminovno imati efekt na javne financije, pri čemu se do kraja ove godine radi o iznosu od otprilike 2,5 milijarde kuna, a ukupni je dug po jamstvima 4,2 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:15