Nikad jeftinije

Ministar Marić se zadužio u kunama na 10 godina uz prinos od 2,41 posto

Ministarstvo financija izdalo je nove obveznice u iznosu od 500 milijuna eura i pet milijardi kuna, čime se ukupno zadužilo za 8,7 milijardi kuna
Zdravko Marić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ministarstvo financija izdalo je nove državne obveznice u iznosu od 500 milijuna eura i pet milijardi kuna, čime se na domaćem tržištu zadužilo za ukupan iznos od 8,7 milijardi kuna. To je nešto više nego što je bilo u planu, s obzirom da se spominjao ciljani iznos od oko šest milijardi kuna. No, ministar financija Zdravko Marić očito je odlučio iskoristiti povoljnu situaciju na tržištu i u potpunosti riješiti potrebe financiranja proračuna u ovoj godini.

Eurska obveznica od 500 milijuna eura izdana je uz prinos od 0,66 posto, a dospijeće joj je 2022. godine, dok je kunska obveznica izdana uz prinos od 2,41 posto i na rok od 10 godina. Kako su istodobno na naplatu stigli trezorski zapisi od 1,5 milijardi eura, jedna trećina bit će pokrivena s novom eurskom obveznicom, dok je milijarda eura riješena dan ranije kada je Ministarstvo financija izdalo 1,048 milijardi kuna trezorskih zapisa u eurima (48 milijuna iznad plana) s dospijećem u svibnju 2020. godine. Prinos na trezorce ostao je na razini od 0,01 posto.

Prema mišljenju Hrvoja Stojića, analitičara Addiko banke, ostvareni prinosi su očekivani, a važnim smatra to što je 'malo produžen profil dospijeća te što su pokrivene sve potrebe financiranja deficita u ovoj godini'. Planirani deficit iznosi 4,2 milijardi kuna.

U nastavku godine ministar financija moći će se posvetiti i drugim izazovima. Oni što mu svakako ide u prilog jest produženje razdoblja niskih kamatnih stopa, imajući u vidu naznake iz centralnih banaka o planovima dizanja referentnih kamatnih stopa. U studenom na naplatu dospijeva najskuplja izdana obveznica od 1,5 milijardi eura koja je nosi prinos od 6,75 posto, pa će njena zamjena jeftinijom proračunu donijeti najveće uštede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:39