Potvrda nagađanja

Ministar Horvat potvrdio da Končar traži još jednog strateškog partnera za Uljanik

Horvat je rekao da se radi o jednom od naručitelja brodova iz Australije
Danko Končar, prosvjed radnika Uljanika
 Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Hanza Media

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u srijedu da su jučer održani sastanci Danka Končara, čija je tvrtka Kermas energija strateški partner Uljanika, s jednim australskim naručiteljem koji bi zajedno s Končarom i državom bio partner u Uljaniku.

Na novinarki upit uoči sjednice Vlade je li točna informacija da je Končar tražio još nekog partnera da bi zajednički s državom bili partneri u Uljaniku, Horvat je kazao kako su to, s obzirom na jučerašnje sastanke, točne informacije.

Na upit da potvrdi da li bi svaki od njih, i država, dali po 100 milijuna eura za Uljanik, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku to ne zna.

"Koliko sam čuo, ti su sastanci bili jučer kasno popodne, dobit ću informacije tijekom današnjeg dana, pa ćemo razgovarati", odgovorio je.

Upitan tko su Kermasovi partneri, Horvat je rekao kako ima informacije da se radi o jednom od naručitelja brodova iz Australije.

"O modelu u ovom trenutku ne znam ništa, probat ću dobiti konkretne informacije tijekom dana", kazao je Horvat. Vezano uz novi plan restrukturiranja Uljanika, kazao je da on i dalje podrazumijeva prenamjenu zemljišta.

Na pitanje novinara što je s deblokadom računa Brodogradilišta 3. maj, Horvat je kazao kako se nada da će do toga doći tijekom današnjeg dana.

"Odluka je na Upravi. Pokrene li Uprava danas stečaj, ima na to pravo. Odblokira li račun, idemo u sljedećih 60 dana", kazao je.

Ponovio je kako je modelu državnog saniranja brodogradilišta došao kraj. "Neki drugi modeli, održivi, koji će otvoriti perpspektivu u brodogradnji da, na ovakav način više ne", poručio je Horvat.

Uljanik grupi izdano 7,5 milijardi kuna jamstava, aktivno 4,29 mlrd

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je na sjednici Vlade kazao da je od 2010. do rujna 2018. ukupno Uljanik grupi izdano 7,5 milijardi kuna jamstava, od čega je aktivno 4,29 milijardi, a Vlada je poručila i da će sve ugovore o gradnji brodova na koja se odnose državna jamstva provjeriti zajedno s DORH-om.

Temeljem odluka Vlade RH od 2010. do rujna 2018. za zaduženje Uljanik grupe radi financiranja novogradnji i za tekuću likvidnost u korist poslovnih banaka izdano je državnih jamstava u visini od 7,5 milijardi kuna, kazao je Marić.

"Državna jamstva u vrijednosti od 2 milijarde kuna iskorištena su za izgradnju devet novogradnji koje su isporučene te su državna jamstva vraćena Ministarstvu financija i stavljena izvan snage. Trenutno stanje aktivnih jamstava iznosi 4,29 milijarde kuna, budući da iznos od negdje 1,21 milijardi kuna nije iskorišten", rekao je Marić.

Veliki broj brodova nije se ni gradio

Dodao je i da se, prema podacima Uljanik grupe i brodograđevne industrije Jadranbrod o stanju izgrađenosti brodova, može vidjeti da gradnja velikog broja brodova nije ni započeta, ali su sredstva utrošena za njihovu gradnju.

Ministarstvo financija dosad je zaprimilo pozive za plaćanje od strane banaka u iznosu od 1,1 milijardu kuna uvećano za kamate i naknade, kazao je Marić, dodavši da se zbog najave otkazivanja četiri broda očekuje uskoro i dodatni pozivi za plaćanje prema danim avansima 431 milijun kuna, uvećano za naknade i kamate.

Trenutno je dospjelo 364 milijuna kuna, za koje Ministarstvo još nije zaprimilo pozive za plaćanje, ali banke su ih najavile, kazao je Marić.

"Kad se sve zbroji, Ministarstvo financija do kraja 2018. očekuje minimalna plaćanja u iznosu oko 2,35 milijardi kuna, sve uvećano za kamate i naknade. Navedeni iznos će se dodatno uvećati u slučaju daljnjih otkazivanja brodova. Banke su najavile potencijalna otkazivanja kredita koji još nisu dospjeli, ali su brodovi za koje su izdani krediti otkazani, pa postoji mogućnost poziva za plaćanje istih u ukupnom iznosu od 237 milijuna kuna", naveo je Marić.

Dodao je da će do kraja godine minimalno iz državnog proračuna biti plaćeno 2,349 milijardi kuna, a taj iznos može biti i veći.

Plenković: Sve ugovore provjeriti zajedno s DORH-om

Premijer Andrej Plenković kazao je da je Vlada u zaključku usvojenog dokumenta, uz nalog Ministarstvu financija da poduzme sve potrebne radnje s obzirom na protestirana jamstva glede plaćanja u predstojećem razdoblju, navela i da se sve ugovore o gradnji brodova na koja se odnose državna jamstva provjeri zajedno s DORH-om.

"Mi ćemo sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te na taj način pokušati koliko je to moguće najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske", kazao je premijer.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo financija da poduzme sve potrebne radnje radi plaćanja obveza po protestiranim državnim jamstvima koja su odobrena društvima Uljanik Grupe kako bi se smanjio, odnosno izbjegao daljnji trošak kamata. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 09:59