Radni ručak

Ministar Horvat: 'Nitko više neće moći reći da u Hrvatskoj nema inovativnih projekata'

Horvat je istaknuo i da je stvorena nacionalna mreža koja je objedinila prokekte vrijedne 5,5 milijardi kuna
Ministar gospodarstva Darko Horvat i izvršni direktor HUP-a Davor Majetić
 Goran Mehkek / CROPIX

Nitko više ne može reći da u Hrvatskoj nema inovativnih projekata, poručio je na današnjem radnom ručku, kojeg je HUP organizirao u zagrebačkom hotelu Antunović, ministar gospodarstva Darko Horvat.

Pritom je podsjetio da je stvorena nacionalna mreža inovativnih projekata, koja je objedinila prokekte vrijedne 5,5 milijardi kuna. Ti su projekti otvoreni za financiranje kako domaćim, tako i stranim kapitalom.

- Ne trebamo se bojati ni ruskog, ni kineskog, ni izraelakog, ni američkog kapitala ako on želi taj inovativni potencijal pretvoriti u otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj - istakao je Horvat.

Dodao je kako je cilj Vlade javna i privatna ulaganja u istraživanje i razvoj do 2020. godine povećati sa sadašnjih oko 0,8 posto BDP-a, po čemu se nalazimo pri samom dnu ljestvice EU, na 1,4 posto BDP-a. Poduzetnicima je poručio da u Vladi ima partnera za razvoj poslovanja, čemu će posebno pridonijeti nastavak uklanjanja administrativnih prepreka poslovanju, ali i digitalizacija.

Na pitanje poduzetnika imaju li tim koji bi unaprijed pratio što se događa u korporativnom sektoru, kako se ne bi ponovili slučajevi Agrokora i Uljanika, ministar Horvat je rekao da nemaju, no da se školuju ljudi koji će dobiti znanja na temelju kojih će prepoznati tvrtke u poteškoćama.

Državni inspektorat, dodao je Horvat, poduzetnike više neće kaznjavati zbog 10 kuna viška u blagajni ili zato što u frizerskom salonu knjiga žalbe nije na istaknutom mjestu. Cilj Državnog inspektorata, dodao je Horvat, ponajprije je edukacija i prevencija, a tek onda kažnjavanje. Međutim, inspektori će kažnjavati one poduzetnike koji konstantno krše propise i tako otežavaju rad drugim poduzetnicima, istakao je Horvat.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ocijenio je da u Hrvatskoj postoji znatan poduzetnički potencijal, kojeg treba iskoristiti. Dodao je kako je digitalizacija prilika za Hrvatsku, a među tvrtkama koje bi mogle poslužiti kao predvodnici za novo, digitalno doba, Majetić je izdvojio Rimac Automobile i Infobip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:31