Restrukturiranje škvera

Ministar Horvat: 'Končar se mora odlučiti želi li biti strateški partner Uljanika ili ne'

Napomenuo je da u ovom trenutku nije rečeno da Danko Končar ne želi sudjelovati
Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da se Danko Končar u sljedećih nekoliko dana mora izjasniti želi li ili ne sudjelovati kao strateški partner u restrukturiranju Uljanika kako bi se onda mogao tražiti novi strateški partner, a također je ocijenio da je potrebno hitno pronaći model refinanciranja Agrokorovog postojećeg kredita.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade u Karlovcu, Horvat je kazao kako već nekoliko dana govori jednu te istu rečenicu, a to je da država sama ne smije sudjelovati u proces restrukturiranja brodogradilišta u Puli i Rijeci.

- Vrlo su jasne odrednice Europske komisije (EK), krenemo li namjerno protiv njih, cijeli proces pada u vodu istog dana - izjavio je Horvat.

Napomenuo je da u ovom trenutku nije rečeno da Danko Končar ne želi sudjelovati. Kako je rekao, sve Končareve ideje oko restrukturiranja su na stolu, a ocijenio je da su one dobre ali ih treba pratiti financijskim izvorom.

- Da li on u ovom trenutku želi ili ne, mora se izjasniti u sljedećih nekoliko dana da bismo mogli tražiti dalje - poručio je.

Danko Končar je nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva na kojem je bila i Uprava Uljanika poručio kako on je strateški partner, ali i kako je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom.

Na novinarski upit kakve su to Končareve ideje Horvat je kazao da Končar u ovom trenutku želi program restrukturiranja koji će se zaključiti na idućih sedam godina, kroz kompenzacijski mehanizam, no bez učešća od 50 posto, a povrat očekuje u jednom trenutku nakon pete ili sedme godine, kada se proces završi i stane na svoje noge a kompenzacijske mjere koje su dio nekretninskog biznisa daju rezultat i počnu vraćati njegov ulog.

- U ovom trenutku za nas to nije prihvatljivo iz jednostavnog razloga jer nismo sigurni, odnosno vjerujemo da EK takav modalitet restrukturiranja neće prihvatiti - rekao je Horvat napominjući kako su smjernice koje definiraju legitimitet potpora vrlo jasne - participacija strateškog partnera u realnom financijskom smislu mora biti na razini 50 posto i to će biti jedan od ključnih uvjeta na kojima će Komisija inzistirati.

Na novinarski upit znači li to da Končar traži prenamjenu zemljišta na kojem bi se onda mogle graditi kuće ili stanovi, Horvat je rekao kako on u ovom trenutku ne ulazi u to što Končar želi graditi na tom zemljištu.

- Ali to je u ovom trenutku jedini njegov prijedlog na koji način bi osigurao 50 posto iznosa restrukturiranja u petoj ili sedmoj godini. Dakle, u ovom trenutku Končar nije spreman zajedno s državom financijski krenuti i pratiti restrukturiranje - istaknuo je Horvat.

Dodao je i kako su na kraju jučerašnjeg sastanka postavili pitanje Končaru čemu onda strateški partner, ali odgovor nisu dobili.

- I sve smo bliži tome da u proces vrlo aktivan, vrlo konkretan, uvedemo i neke druge koji žele biti strateški partneri i sigurni smo da financijski mogu pratiti restrukturiranje - istaknuo je Horvat, navevši da su to ukrajinski Smart Holding i talijanski Fincantieri.

Na novinarski upit koja je sudbina 3. maja, rekao je da je to brodogradilište još uvijek dio Uljanik grupe tako dugo dok se Uprava ne odredi što i kako dalje.

- Mi ih u ovom trenutku nećemo pritiskati i tražiti bilo kakva nova rješenja, jer jedno je priča koju slušamo od sindikata i radnika, a druga priča koju slušamo od Uprave - kazao je te dodao kako bi rado da se "te priče konačno poklope i da se u tu priču uključi i lokalna samouprava te da se nakon toga s konsenzusom dođe u Ministarstvo gospodarstva i krene konačno restrukturiranje brodogradnje".

Horvat: Hitno treba pronaći model refinanciranja Agrokorovog roll-upa

Upitan o izjavama savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka Maksima Poletaeva, koji je u intervjuu za Reuters kazao da su počele pristizati ponude za kupnju udjela te ruske državne banke u Agrokoru, Horvat je kazao da su zadnji razgovori s kolegama iz Sberbanka bili na "relaciji toga da se to neće dogoditi u sljedećih pet godina".

- Ali ono što nam treba nakon ove godine jest hitno pronaći model refinanciranja postojećeg kredita, jer je on skup i tržišno neosnovan. Što prije nađemo partnere koji su zainteresirani za refinanciranje, to će samom Agrokoru u procesu provedbe nagodbe biti lakše - izjavio je Horvat.

Na konstataciju novinara da će se na roll-up kredit od siječnja plaćati kamatna stopa od 10 posto, Horvat je odgovorio i da izvanredni povjerenik Agrokora i njegova zamjenica, kao i Ministarstvo gospodarstva, intenzivno rade na tome da se pronađe financijska institucija koja će ući u refinanciranje tog kredita.

- Svjesni smo i jedni i drugi da je ovaj model dosta skup, ali u trenutku kad se razgovaralo i pregovaralo, i kad se nagodba osmišljavala, to je bio jedini mogući izlaz - ustvrdio je Horvat.

Horvat je rekao i da je izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ovih dana u Londonu, gdje razgovara s nekoliko financijskih institucija i da će se tek vidjeti kakav će biti rezultat tih svih razgovora i pregovora.

- Nadam se da ćemo model imati do Božića ove godine. Pričekat ćemo da vam o tom modelu konkretnije stvari iznese izvanredni povjerenik - odgovorio je Horvat.

Na konstataciju novinara da će Fabris Peruško ostati na čelu kompanije neko dulje razdoblje, Horvat je rekao da neće špekulirati o tome koga će vjerovnici htjeti ili odabrati za onaj menadžment koji "i mi sami očekujemo".

- Dakle, netko tko će se pozabaviti funkcioniranjem samog Agrokora i u trenutku kada nagodba krene s realizacijom. Ne vidim razloga zašto gospodin Peruško, s obzirom na poznavanje tematike, ne bi mogao jedno duže vrijeme ostati na čelu Agrokora - ustvrdio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:35