Budućnost brodogranje

Ministar Horvat: 'Dosadašnjem načinu poslovanja brodogradilišta došao je kraj'

EK vjeruje Vladi, ali postavlja pitanje glede kvalitete strateškog partnera
Illustration
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je izjavio kako je dosadašnjem načinu poslovanja u Uljaniku i 3. maju došao kraj i da će se morati poslovati na drugačiji način, odnosno na tržišnim osnovama.

"Cijelo vrijeme zagovaram da je ovakvom modalitetu ugovaranja, ali i financiranja izgradnje brodova i u Puli i u Rijeci došao kraj. Morat će se raditi na drugačiji način", rekao je Horvat ispred Vladina sjedišta na Markovu trgu.

Na pitanje je li vjerojatnije da Europska komisija prihvati plan restrukturiranja ili je izgledniji stečaj, rekao je da Uljanik grupa ima Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu te da njihove odluke Vlada neće komentirati.

"No", dodao je, u trenutku kad "tog sinkronizma više ne bude, Vlada će morati uzeti stvar u svoje ruke i onda Vlada donosi odluke".

Podsjetio je da u planu restrukturiranja koji je poslan u Bruxelles, Europske komisija vidi prevelik doprinos Vlade i postavlja pitanje je li strateški parter to spreman pratiti.

"EK vjeruje Vladi, ali postavlja pitanje glede kvalitete strateškog partnera", rekao je Horvat.

Na pitanje postoji li opcija ulaska nekog drugog strateškog partnera u Uljanik, s obzirom na oprečne izjave koje su davali on i premijer Plenković, odgovorio je da su informacije koje on i premijer daju u javnost sinkronizirane i imaju isti cilj.

"Ja sam od prvog dana govorio da nije nemoguće promijeniti strateškog partnera u trenutku kada shvatimo da on nije potencijalni pravi strateški partner, ili, riječima Europske komisije, ne dokažemo da on može financijski pratiti ovakav modalitet restrukturiranja. Tada bi se tog strateškog partnera moralo zamijeniti", rekao je Horvat.

Dodao je da su i on i premijer u svojim istupima govorili da se paralelno s analizom plana restrukturiranja, radi na pronalasku novih strateških partnera.

"I ja i premijer smo vam jasno rekli da u ovom trenutku razgovaramo s onima koji su u svjetskoj brodograđevnoj industriji relevantni faktor. To su u ovom trenutku Nijemci, Kinezi, Koreanci. Da, razgovara se s njima i razgovarat ćemo tako dugo dok ne nađemo modalitet kako oba brodogradilišta - i pulsko i riječko, dovesti u situaciju da funkcioniraju na tržišnim osnovama", rekao je Horvat.

Najavio je i razgovore s naručiteljima brodova iz Norveške i Kanade.

"Probat ćemo stati na loptu i, usudio bih se reći, pokušati zaustaviti otkazivanje dijela brodova koji su u nekoj od faza gotovosti, a paralelno s time razgovaramo s onima koji u ovome trenutku brodove grade na drugačiji način", rekao je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 02:29