Zdravko Marić

Ministar financija o glasinama da odlazi iz politike u biznis: Ostajem u Vladi do daljnjeg

'Ozbiljno i odgovorno radim svoj posao, od prvog dana na ovoj funkciji', kaže Marić
Zdravko Marić
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Ne znam otkuda vijest da odlazim u Adris Grupu, ne znam tko ju je i zašto plasirao, mogu samo reći da sam ministar u Vladi i to ostajem do daljnjega, poručio je jučer ministar financija Zdravko Marić komentirajući medijske napise o odlasku iz Vlade i iz politike.

Na pitanje znači li njegova najava da ostaje do daljnjega u Vladi kako ostaje otvoreno pitanje hoće li odraditi ministarski mandat do kraja, ministar financija nije dao nedvosmislen odgovor.

- U ovome trenutku sam isključivo fokusiran na rad u Vladi, porezne zakone, proračun i rebalans. Trenutno ni sa kime i o ničemu drugome ne razgovaram. Ozbiljno i odgovorno radim svoj posao, od prvog dana na ovoj funkciji, tako ću činiti do zadnjega dana. A što će biti, to ćemo vidjeti – kazao je Marić. Očitujući se na glasine da je razgovarao s predstavnicima Adris Grupe o eventualnom angažmanu u toj kompaniji, Marić je poručio kako svakodnevno razgovara s različitim poduzetnicima i poslodavcima ali, ističe, ne na teme koje su trenutno tema spekulacija o njegovom odlasku iz Vlade.

- Komunikacija s poslodavcima mi je u opisu poslu – dodao je, suzdržavši se i od zatraženog komentara o Adris Grupi kao poslodavcu i kompaniji. Marić je bio oprezan i oko komentara na nastavak poslovne drame Uljanika.

- Nemam nikakvih očekivanja oko plana restrukturiranja Uljanika dok ga ne vidim. Doprinos države razrješavanju situacije u Uljaniku je itekako vidljiv kroz plaćanje jamstava na kredite brodogradilišta – naveo je ministar financija, koji je jučer održao predavanje studentima i profesorima visokog učilišta Effectus o proračunu, poreznoj politici i javnim financijama. Marić je, među ostalim, najavio nastavak politike vođenja javnih financija kojoj je glavni cilj smanjenje javnog duga.

- Tri su instrumenta koja ćemo primjenjivati u politici smanjenja javnog duga, poticanje gospodarskog rasta, smanjenje proračunskog deficita i aktivacija državne imovine – poručio je ministar financija. Govoreći o najnovijim poreznim promjenama izrazio je uvjerenje kako smanjenje PDV-a na hranu i lijekove mora rezultirati smanjenjem cijena jer se, upozorio je Marić, ne radi o malim, već značajnim smanjivanja stopa PDV-a na spomenute proizvode.

'Odluka o PDV-u morala bi rezultirati korekcijom cijena'

Zdravko Marić govorio studentima visokog učilišta Effectus o proračunskoj politici i porezima
Procjenjujući učinke najnovijih poreznih izmjena, ministar financija Zdravko Marić iznio je danas uvjerenje kako bi do smanjenja cijena svježeg mesa, ribe i jaja moralo doći dok za, ocijenio je, rast plaća uslijed smanjenja dijela poreznih opterećenja na rad nema garancija.

- Vidim dva čimbenika zbog kojih bi naša odluka o smanjenju PDV-a na svježe meso, jaja, ribu i još neke proizvode s 25 na 13 posto, moralo rezultirati korekcijom cijena. Prvi je što se ipak radi o prepolovljenoj, a ne sitnoj korekciji PDV-a, a drugi je što na tržištu hrane imamo veliku konkurenciju. Pritisak na cijene uslijed smanjenja PDV-a morao bi uslijediti – ustvrdio je Marić pred studentima i profesorima Visokog učilišta Effectus, govoreći o poreznoj i proračunskoj politici Vlade.

Upitan od studenata zašto nije smanjen PDV i u ugostiteljstvu kako bi se postigao puni efekt smanjenog PDV-a na bitne živežne namirnice, Marić je uzvratio kako je dijelu ugostitelja također pomognuto kroz najnovije porezne izmjene povećanjem cenzusa za ulazak u sustav PDV-a.

- Mi vodimo politiku daljnjeg poreznog rasterećenja, a u ovome trenutku nismo mogli prići smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu jer bi efekti bili preveliki za porezni sustav i prihode proračuna – dodao je ministar financija na temu PDV-a o ugostiteljstvu. Dio studenata zanimalo je zbog čega smanjenje stopa poreza na dohodak nije jače primijenjeno na zaposlene s prosječnim plaćama od oko šest tisuća kuna.

- Velika većina zaposlenih s prosječnim primanjima uopće ne ulazi u 'porezne škare'. Na žalost, njima izmjenama poreza na dohodak ni ne možete pomoći. Zato imamo korekcije doprinosa na zdravstvo, a ako me pitate hoće li zbog smanjenja doprinosa biti veće plaće, moj odgovor je da nema garancija. Isto kao što nije bilo garancija ni 2016. kada se zadnji put korigiralo doprinose – ustvrdio je Marić, zaključivši kako su poslodavci najnovijim poreznim paketom dobili niz olakšica što bi se, ocjenjuje, trebalo preliti na veće plaće radnicima.

Pritom je posebno izdvojio povećanje neoporezivog iznosa naknada poput božićnica i regresa s 2500 na 7500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:08