IZDAŠNA POTPORA

Ministar Erlić: ‘Otocima 150 milijuna eura iz Europskih fondova. To je dosad neviđen način financiranja‘

‘Sredstva smo podijelili na sedam obalnih županija i njima će se obavljati financiranje projekata na otocima do 2027. godine‘

Ministar Šime Erlić

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić u ponedjeljak je najavio kako će za hrvatske otoke iz svih sedam obalnih županija biti na raspolaganju 150 milijuna eura iz europskih fondova.

"Ovih 150 milijuna eura iz europskih fondova podijelili smo na sedam obalnih županija i njima će se obavljati financiranje projekata na otocima do 2027. godine", rekao je ministar Erlić u Splitu, gdje je nazočio dodjeli 70 ugovora ukupno vrijednih 4,3 milijuna eura za projekte na otocima.

Ministar Erlić je objasnio kako se 150 milijuna eura namijenjenih otocima po prvi puta dobiva iz europskih fondova.

Ta će sredstva, kako je objasnio, biti namijenjena otočnim projektima koji će pridonositi i povoljnijoj demografskoj situaciji na otocima, pri čemu je spomenuo izgradnju infrastrukture, te škole i knjižnice.

Po njegovim riječima, županije će s otočnim općinama i udrugama definirati prioritete koji bi se financirali tim sredstvima iz EU fondova te bi se ugovori o dodijeli sredstava trebali potpisati u rujnu ove godine,

Ministar Erlić je više puta ponovio kako je riječ o do sada neviđenom načinu financiranja iz europskih fondova kako bi se poduprlo otoke na Jadranu.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je novinarima rekao kako će u idućih nekoliko dana biti objavljen javni poziv zainteresiranima da se prijave za dobivanje tih sredstava.

Dodao je kako će od tog iznosa Splitsko-dalmatinskoj županiji pripasti 36 milijuna eura za otoke na njezinom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:06