Raspisan novi natječaj

Min. poljoprivrede: 100 mil. kuna za projekte korištenja obnovljivih izvora energije

Cilj je povećanje neovisnosti poljoprivrednih gospodarstava o energentima i povećanje konkurentnosti smanjenjem troškova proizvodnje
Marija Vučković
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je raspisan novi natječaj za projekte korištenja obnovljivih izvora energije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, vrijedan 100 milijuna kuna.

Riječ je o natječaju iz Programa ruralnog razvoja za operaciju 4.1.3. "Korištenje obnovljivih izvora energije".

Cilj je, kako se navodi u priopćenju, povećanje neovisnosti poljoprivrednih gospodarstava o energentima i povećanje konkurentnosti smanjenjem troškova proizvodnje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 100 milijuna kuna, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika.

Intenzitet potpore po projektu iznosi do 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a može se uvećati za dodatnih 20 posto, ako ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ulaganje se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili ako je ulaganje povezano s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima te ekološkom poljoprivredom.

Najveći intenzitet kombinirane potpore je do 90 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi do 5.000 eura, a najviša 1.000.000 eura, a za korisnike početnike do 100.000 eura.

Zahtjevi za potporu mogu se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 2. siječnja 2020. godine od 12,00 sati do 31. ožujka 2020. godine do 12,00 sati, navode iz Ministarstva.

Ističu i kako novi natječaj donosi pojednostavljenja za poljoprivredna gospodarstva - jedinstveni pravilnik za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja te objavu nacrta natječaja na e-savjetovanju prije raspisivanja natječaja.

Novim je natječajem ukinuto i ograničenje broja projekata povezanih poduzeća i smanjeno administrativno opterećenje korisnika, čime su stvoreni dodatni preduvjeti za bržu obradu zahtjeva za potporu, navode iz Ministarstva.

Za jednostavniju i kvalitetniju izradu projekta, korisnici imaju mogućnost razvoja projekta u suradnji s ESCO tvrtkom, odnosno kroz tip operacije 4.1.3. prihvatljivi su ESCO projekti (Energy Service Company - model usluga na tržištu energije).

ESCO model predstavlja inteligentna energetska rješenja i u svijetu je prepoznatljiv kao naziv za poduzeće koje planira, izvodi i financira projekte iz područja energetske učinkovitosti.

Cilj svakog projekta je smanjenje troška za energiju i održavanje ugradnjom nove učinkovitije opreme i optimiziranjem energetskih sustava, čime se osigurava otplata investicije kroz ostvarene uštede u razdoblju od nekoliko godina koje mogu iznositi i više od 50 posto, ovisno o vrsti korisnika i projektu.

Tijekom otplate investicije za energetsku učinkovitost korisnik plaća jednaki iznos za troškove energije kao prije provedbe projekta koji se dijeli na stvarni (smanjeni) trošak za energiju te trošak za otplatu investicije, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:20