Najbolji EU projekt 2020.

Milijun kuna za produženi boravak u školi

 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Šezdesetak učenika romske nacionalne manjine iz osnovnih škola u Ludbregu, Petrijancu i Cestici od školske godine 2018./2019. ima osiguran produženi boravak tijekom kojeg dodatno uče hrvatski jezik, koji im nije materinji, imaju pomoć kod rješavanja zadaća i savladavanja gradiva, a stječu i zdrave prehrambene navike kroz osiguran topli obrok u školi, čime se ojačala njihova integracija u školsku i roditeljsku zajednicu na razini općina i Županije.

Dio je to rezultata EU projekta kojim se nastojalo što uspješnije uključiti učenike romske manjine u odgojno-obrazovni sustav kroz financiranje svih troškova produženog boravka, a sve s ciljem da ih što veći broj što dulje nastavi sa školovanjem. EU projekt ‘Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav’ prijavljen je unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici i kandidat je za naš izbor najboljeg županijskog EU projekta.

Jednake mogućnosti

Trajao je 15 mjeseci, do kraja 2019. godine, ali se i dalje provodi što je samo jedan od dokaza njegove kvalitete i održivosti. Svjesni da se radi o populaciji loših socio-ekonomskih prilika, daljnja je provedba osigurana zajedničkim financiranjem Varaždinske županije, resornog Ministarstva te jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze škole. Zahvaljujući tome djeci će i ubuduće biti osigurani sadržaji iz projekta kao što je besplatan produženi boravak te financiranje obroka, a sve s ciljem daljnje integracije učenika romske nacionalne manjine.

Župan Radimir Čačić rekao je kako Županija u obrazovnom smislu nastoji svima osigurati jednake uvjete i mogućnosti.

- Provodimo različite projekte, poput jednosmjenske nastave, pomoćnika u nastavi, stipendiranja, sufinanciranja prijevoza, besplatnih udžbenika i osiguranja besplatnih obroka za sve učenike u riziku od siromaštva, Centara izvrsnosti i u tome ne izuzimamo nikoga. Produženi boravak izuzetno je važan u organizaciji nastave, posebice kod učenika romske nacionalnosti jer ih integriramo u obrazovne procese. Naša je odluka bila da nastavimo financirati ovaj projekt i nakon njegova završetka jer su mu koristi višestruke, od bolje socijalizacije i kvalitetnijeg obrazovanja pa do općenito povećanja životnih vještina i uključivanja u društvo. Za nastavak u 2020. godini smo izdvojili dodatnih 143.150,00 kuna - kazao je župan te podsjetio kako se Varaždinska županija profilirala kao apsolutni lider u uspješnoj prijavi i provođenju projekata EU pri čemu se značajan dio odnosi upravo na projekte iz područja obrazovanja.

U osnovnim školama, čiji je osnivač Varaždinska županija, dvjestotinjak učenika romske nacionalne manjine pohađa osnovnu školu, a četrdesetak učenika srednju školu, dok je u produženi boravak uključeno šezdesetak učenika. Najviše je učenika romske manjine u Varaždinskoj županiji, 144 od ukupno 494, u Osnovnoj školi Petrijanec, a posljednjih nekoliko godina to je gotovo na razini trećine učenika škole.

Miješane grupe

- Desetak godina provodimo različite projekte integracije Roma u obrazovni sustav i vidimo da rezultata ima jer ih puno više završava osnovnoškolsko obrazovanje - izjavila je ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak.

Projekt se provodio i u cestičkoj osnovnoj školi gdje je od ukupno 444 učenika, njih 53 romske nacionalne manjine.

- Drago mi je da smo ovim projektom kreirali miješane grupe čime se pridonijelo inkluziji i integraciji učenika u školsku zajednicu. Benefiti su višestruki: ovdje se djeca nauče zajedništvu, imaju osjećaj grupne pripadnosti, povezanosti i nekakvog identiteta u grupi, razvijaju socijalne navike i bolje uče - rekla je ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak.

Pripadnici romske nacionalne manjine Iz OŠ Ludbreg također su sudjelovali u projektu. Škola ima 770 učenika, a njih 34 su koristili ponuđenu uslugu produženog boravka. - Pripadnici romske nacionalne manjine ovime ostvaruju bolju socijalizaciju, više se druže u školskom okruženju, a i više se radi na njihovom odgoju i nekim navikama koje im nedostaju, a koje će omogućiti bolje rezultate te osigurati da ih što više nastavi školovanje - dodala je ravnateljica OŠ Ludbreg Đurđa Kladić. Što ranije započinjanje integracije preduvjet je za kvalitetniji i duži ostanak u procesu školovanja i završavanje viših stupnjeva obrazovnog procesa, a projekt su pohvalili i učitelji u produženom boravku ukazavši na velik napredak u usvajanju znanja potrebnih mališanima za uspješan nastavak školovanja.

Projekt Varaždinske županije “Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav” bio je vrijedan 999.270,53 kune, a bespovratna sredstva EU dodijeljena su po pozivu “Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine” iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Društvena inkluzija

Varaždinska županija uz to i s 400.000 kuna sufinancira prehranu i dnevni boravak za učenike romske nacionalne manjine.

Glavni ciljevi projekta bili su organizacija produženog boravka uz učenje hrvatskog jezika s ciljem stvaranja preduvjeta za kvalitetnije obrazovanje, bolje ispunjavanje svojih školskih zadaća i postizanje boljeg obrazovanja i uspjeha učenika romske nacionalne manjine. Ostvaren je i cilj društvenog uključivanja, projekt je pridonio i većoj inkluziji i boljem razumijevanju potreba romske manjine za uključivanjem u procese obrazovanja te u velikoj mjeri pomogao da se učenici osjećaju bolje u školskom okruženju. Također je pridonio i rješavanju značajnih izazova romske manjine na široj razini koja u konačnosti uključuje zapošljavanje i ekonomsku neovisnost budućih romskih obitelji i pojedinaca.

OSOBNA KARTA PROJEKTA

● Naziv projekta: Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav

● Kategorija prijave:

Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

● Lokacija: Varaždinska županija

● Datum početka projekta:

30. 8. 2018.

● Datum završetka projekta: 30.11. 2019.

● Ukupna vrijednost projekta: 999.270 kuna

● Iznos isplaćenih

bespovratnih sredstava:

857.530 kuna

● Vlastita sredstva: 41.739 kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:55