TOTALNI POTOP

Microsoft ukida 10.000 radnih mjesta! Amazon jučer počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta otpušta 11.000...

Ukupno je najavljeno više od 97.000 otkaza u tehnološkom sektoru

Microsoft, ilustrativna fotografija

 Johannes Eisele/Afp

Američki softverski div Microsoft najavio je da će ukinuti 10.000 radnih mjesta budući da njegovi klijenti u poslovanju s računalstvom u oblaku preispituju potrošnju zbog recesije.

Otkazi će obuhvatiti nešto manje od pet posto Microsoftove radne snage i bit će zaključeni do kraja ožujka, napisao je u bilješci radnicima izvršni direktor Satya Nadella.

Kupci žele "optimizirati" digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je Nadella.

Microsoft će i dalje zapošljavati u "strateškim područjima", rekao je, uključujući, vjerojatno, umjetnu inteligenciju.

Kompanija je tako razmatrala mogućnost povećanja milijardu dolara vrijednog udjela u startupu OpenAI-u, koji stoji iza ChatGPT-a, chatbot senzacije iz Silicijske doline.

Otkazi u Microsoftu nadovezuju se na desetke tisuća najavljenih otkaza u tehnološkom sektoru, koji smanjuje broj zaposlenih nakon snažnog rasta tijekom pandemije.

Amazon je tako u srijedu počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta, krovna tvrtka Facebooka planira otpustiti 11.000 zaposlenih, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Ukupno je u 2022. najavljeno više od 97.000 otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas.

"Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma", rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te tvrtke, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:53