KAKAV POSAO

Microsoft dobio zeleno svjetlo za ogromnu akviziciju: Za 16 milijardi dolara kupuje Nuance

Novom kupnjom, Microsoft želi povećati prisutnost na području usluga u oblaku za zdravstvenu skrb.

Microsoft/Ilustracija

 Michaela Dusíková/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Europska komisija dala je u utorak Microsoftu zeleno svjetlo za kupnju kompanije specijalizirane za umjetnu inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communications, a vrijednost transakcije doseže 16 milijardi dolara.

To će biti druga po vrijednosti Microsoftova akvizicija, nakon kupnje LinkedIna za 26,2 milijarde dolara u 2016. godini. Novom kupnjom, Microsoft želi povećati prisutnost na području usluga u oblaku za zdravstvenu skrb.

Microsoft za kupnju Nuancea već ima dozvolu američkih i australskih regulatora.

Komisija je priopćila da je analizom ugovora utvrdila da time neće značajno biti ugrožena konkurencija na tržištima softvera za transkripciju, usluga u oblaku, poslovnih komunikacijskih usluga, operativnih sustava za računala i sličnih proizvoda.

“Predložena transakcija ne izazva zabrinutost za tržišno natjecanje ni na jednom od ispitanih tržišta na prostoru europskog gospodarstva”, poručila je Komisija.

Nuance, sa sjedištem u SAD-u, opslužuje 77 posto američkih bolnica i pomogao je pokrenuti Appleovu virtualnu asistenticu Siri.

Komisija je objavila da je ispitala moguće teškoće, koje uključuju preklapanje Microsoftovih i Nuanceovih aktivnosti softvera za transkripciju, i otkrila da oni nude "vrlo različite proizvode" koji će se, u kombinaciji, nastaviti sučeljavati sa snažnom konkurencijom drugih igrača.

Tehnološke kompanije povećavaju akvizicije kompanija usmjerenih na umjetnu inteligenciju, budući da u svoje proizvode i usluge sve više integriraju te tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 20:33