ZAŠTITA PODATAKA

Meta najavila moguće gašenje Facebooka i Instagrama u Europi: ‘Ne želimo se povući, ali...‘

Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prijenos podataka, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših proizvoda i usluga, kažu

Ilustrativna fotografija

 Fabian Sommer/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

"Razmatramo zatvaranje Facebooka i Instagrama u Europi ako ne budemo bili u mogućnosti nastaviti prenositi korisničke podatke natrag u SAD", upozorila je tvrtka Meta u svom godišnjem izvješću objavljenom prošloga četvrtka.

Kako piše CNBC, regulatori u Europi trenutačno izrađuju nove zakone koji će diktirati kako će se korisnički podaci građana Europske unije prenositi preko Atlantika.

- Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prijenos podataka i ako se i dalje ne budemo mogli oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europe u Sjedinjene Države, vjerojatno u Europi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram - priopćili su iz Mete, kompanije koja se donedavno zvala Facebook, a u vlasništvu drži spomenute društvene mreže i niz drugih tvrtki kćeri, te su dodali kako bi to negativno utjecalo na njihovo poslovanje i financijsko stanje.

- Meta ne može samo tako ucjenjivati ​​EU i tražiti da se odustane od standarda zaštite podataka. Izlazak iz Europske unije bio bi njihov veliki gubitak - napisao je europski zastupnik Axel Voss na Twitteru. Upravo je on svojedobno i napisao neke od zakona EU o zaštiti podataka.

Glasnogovornik Mete rekao je u ponedjeljak za CNBC kako tvrtka nema želju i ne planira se povući iz Europe.

- Ali stvarnost je takva da se Meta, kao i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između EU i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama - dodao je.

Podsjetimo, u kolovozu 2020. irska Komisija za zaštitu podataka poslala je Facebooku preliminarnu naredbu da prestane s prijenosom korisničkih podataka iz EU u SAD. Očekuje se da će ista Komisija donijeti konačnu odluku o ovome slučaju u prvoj polovici 2022.

Ako se standardne ugovorne klauzule (SCC) ne mogu koristiti kao pravna osnova za prijenos podataka, Facebook bi morao izbaciti većinu podataka koje prikuplja o europskim korisnicima. A Komisija za zaštitu podataka mogla bi kazniti Facebook iznosom u visini do 4% njihova godišnjeg prihoda, odnosno 2,8 milijardi dolara, ako se tvrtka ne bude pridržavala pravila.

Europski sud u srpnju 2020. godine presudio je kako standard za prijenos podataka između EU i SAD-a na odgovarajući način ne štiti privatnost europskih građana. Isti sud je, naime, ograničio način na koji američke tvrtke mogu slati podatke o europskim korisnicima u SAD nakon što su zaključili kako građani Unije ne mogu na učinkovit način osporiti nadzor američke vlade.

Američke agencije teoretski mogu zatražiti od internetskih tvrtki poput Facebooka i Googlea da predaju podatke o državljanima EU. Sudska odluka tako je poništila europsko-američki sporazum o zaštiti privatnosti, koji je tvrtkama omogućavao slanje podataka o građanima EU preko Atlantika. Kao rezultat toga, tvrtke su se morale oslanjati na standardne ugovorne klauzule (SCC).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 08:13