Hrana budućnosti

Meso iz laboratorija: Doznajte kako nastaje, kakvog je okusa i kad ćemo ga svi probati

SAD je odobrio proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojene piletine, a tvrtke planiraju u budućnosti proširiti ponudu na druge vrste mesa

Meso uzgojeno u laboratoriju

 Firn/Getty Images/istockphoto

SAD je odobrio proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojene piletine, a tvrtke planiraju u budućnosti proširiti ponudu na druge vrste mesa. Ova odluka mogla bi značajno utjecati na svjetsko tržište hrane, a kako se trendovi iz Amerike brzo prenesu i na Europu, u nastavku donosimo sve što trebate znati o ovoj novoj vrsti mesa za koju se vjeruje da će pomoći i životinjama i planetu Zemlji.

Što je kultivirano meso?

Riječ je o mesu koje je uzgojeno u laboratoriju tako da se uzimaju životinjske stanice i u bioreaktorima se uzgajaju uz pomoć hranjivih tvari. Proizvodni pogon u kojem se odvija taj proces izgledom je sličniji pivovari nego klasičnom laboratoriju zbog velikih limenih bačvi u kojima se meso razvija. Jednom kada je spremno, vadi se iz kultivatora i izgleda kao mljevena piletina.

Zašto je ono važno?

Uzgoj mesa iz stanica znači da ljudi mogu jesti meso bez klanja životinja. Upside Foods objašnjava da se stanice koje prikuplja iz oplođenog kokošjeg jajašca pohranjuju u banku stanica i mogu se koristiti najmanje deset godina. Životinjske stanice mogu potjecati iz životinjskih biopsija ili čak perja. Tu je i pitanje zaštite okoliša jer je stočarstvo odgovorno za značajnu količinu emisija stakleničkih plinova, a time i klimatske promjene. Za proizvodnju kultiviranog mesa potrebne su veće količine energije, ali se one nadoknađuju smanjenjem korištenja zemljišta i vode. Ako se tako uzgojeno meso proizvodi u velikim količinama, to bi također moglo ponuditi rješenje za prehranu rastućeg svjetskog stanovništva.

Je li to vegetarijanska verzija mesa?

Ne, jer je uzgojeno iz životinjskih stanica, bez obzira na to što se ne radi o klasičnom mesu.

Kakvog je okusa?

Bivša novinarka CNN-a Julia Horowitz, koja je probala mesnu okruglicu koju je napravila britanska tvrtka Ivy Farm Technologies, tvrdi kako je okus jako sličan onom klasične piletine. Razlika je u tome što je kultivirano meso nešto manje gustoće. I drugi novinari koji su ju isprobali kažu kako je zaista prisutan isti okus.

Kada ćemo ga moći isprobati?

Uskoro, ali za sada samo u dva američka grada - Washingtonu i San Franciscu. Ni Upside Foods ni Good Meat nisu dali datum kada će njihovi proizvodi biti dostupni, ali svaki od njih ima plan za iznošenje proizvoda u javnost. Tvrtka Good Meat je prethodno najavila partnerstvo s kuharom i ugostiteljem Joséom Andrésom kako bi ovaj proizvod donio u restoran u Washington pa sa svojim timom radi na lansiranju. Prodaja u dućanima još nije na vidiku. U Hrvatskoj se laboratorijski uzgojeno meso još ni ne spominje pa će zasigurno proći godine, ako ne i desetljeće dok ono ne stigne na naše stolove.

Je li proizvodnja takvog mesa skupa?

Da, prema CNN-u je razvijanje prvog hamburgera uzgojenog u laboratoriju prije deset godina koštalo više od 300.000 dolara. Ipak, treba uzeti u obzir da je tada trebalo razviti cjelokupnu tehnologiju i vjerojatno proći kroz niz pokušaja i pogrešaka. Britanska tvrtka Ivy Farm prošle je godine izjavila da bi mogla proizvesti sličan proizvod za manje od 50 dolara, što je i dalje puno više od cijene tradicionalnog hamburgera.

- Izazov se zapravo sastoji u tome da pokažete ne samo možete li proizvesti proizvod po određenoj cijeni koji će biti ukusan određenom dijelu potrošačke baze, nego da ostvarite i povrat investicije - komentirao je Matthew Walker, direktor za hranu i poljoprivredu u S2G ventures.

Zbog toga je u ovom trenutku teško procijeniti koju bi cijenu plaćali krajnji kupci, s obzirom na maržu koja bi bila dodana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:28