Budućnost investiranja

Mertlitz: 'Svjetlo na kraju tunela se vidi, ali ne znamo koliko je dugačak tunel'

Oko 30 posto investitora će u idućem periodu očekivati veće prinose kod novih investicija
Ilustracija, nekretnine
 Tomislav Krišto / CROPIX

Čak 54 posto investitora i developera prisutnih u Hrvatskoj i Sloveniji planira realizirati investiciju unutar tri do šest mjeseci, dok 85 vlasnika nekretnina ne planira izaći iz svoje investicije u istom periodu, objavio je u utorak Colliers International rezultate svog najnovijeg istraživanja na virtualnom okruglom stolu „Novi investicijski ciklus u CEE i SEE regije – da li i kada?“.

Kako je napomenula Vedrana Likan, partnerica Colliersa za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, u travnju su anketirali investitore i developere u Hrvatskoj i Sloveniji, pitajući ih za planirane aktivnosti kao i očekivanja za investicijsko tržište i komercijalne nekretnine uslijed COVID-19 krize. Njih 39 posto je ocijenilo da su im za investicije i dalje zanimljivi svi segmenti komercijalnih nekretnina, ali većina ipak smatra da će zbog korona krize najviše pogođeni sektor biti hotelski te potom trgovine, dok najmanje osjetljivim na negativne trendove vide industrijski i sektor logistike pa ih se stoga sada smatra utočištima. Kako je objavio Colliers, oko 30 posto investitora će u idućem periodu očekivati veće prinose kod novih investicija, „što znači da su ujedno spremni plaćati niže cijene od onih prije krize“.

Iako je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, na okruglom stolu najavila kako se nakon niza fiskalnih i centralnobankarskih mjera u regiji vidi svjetlo na kraju tunela, a Luke Dowson iz Colliers Internationala spomenuo da se zadnjih tjedana stvari brzo mijenjaju i osjeća se neki novi optimizam, stručnjaci iz nekretninskog biznisa prilično su bili oprezni u najavama investicija u regiji srednje i istočne Europe. Glavna opaska je kako su sve transakcije i planovi na čekanju koje je izazvala korona kriza. Buđenje se, proizlazi iz njihovih izlaganja, može očekivati tek nakon ljeta, a za povratak u neki normalan oblik poslovanja trebat će strpljenja. Neki od menadžera, poput Christopha Buchgrabera, višeg investicijskog menadžera u austrijskom CA Immo, kompaniji koja je jedan od najvećih investitora u urede u Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj, kažu da imaju dosta likvidnosti ali su i dalje na pristupu koji opisuje kao „wait&see“, a očekuje da će 2021. godine situacija na tržištu biti kao 2019. godine.

„Svjetlo na kraju tunela se vidi, ali ne znamo koliko je dugačak tunel“, komentirao je ipak Christopher Mertlitz, izvršni direktor W.P. Carey Europe. Kako je naglasio, o tome što će se događati sa cijenama na tržištu komercijalnih nekretnina prerano je sada govoriti jer je dostupno premalo podataka o tome što će biti s gospodarstvima u regiji te koje će posljedice biti na najmoprimce, kompanije koje koriste njihove prostore. „Najam ne plaćaju zgrade nego najmoprimci“, naglasio je. Što se tiče banaka i finaciranja investicija, napominje, u nekim je zemljama financijsko trište „osušeno“. Utjecaj na investicijsku politiku nekretninske industrije imat će i to što se, zbog COVID-19 krize, u nekim područjima dogodio „skok od 10 godina u budućnost“, primjerice kad se radi o radu na daljinu i online shoppingu. Njegova je ocjena, u skladu s anketom koja je provedena u Hrvatskoj i Sloveniji, kako je sada logistika među svim klasama imovine „broj jedan u gradu“.

Colliers inače najavljuje cijelu seriju virtualnih okruglih stolova pod nazivom „Novo doba, nova pravila - trendovi, planovi i očekivanja vodećih real estate stručnjaka i tržišnih igrača“, a sljedeći će se baviti temom uredskih prostora, pitanjem kako i gdje ćemo od sutra raditi. Potom će razgovarati o logistici i distribuciji kao „kraljicama novog doba“, pa o pobjednicima i gubitnicima potrošačke košarice, potom o tome je li nova tržišna dinamika prilika ili prijetnja za urbanu obnovu te, na kraju, o perspektivama turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28